UMJETNIČKO BLAGO NA BRIJUNIMA

'TITOV PICASSO JE ORIGINAL!' Ekspert tvrdi da je zidu vile na otoku Vangi prava grafika

U članku objavljenom prošli tjedan “Misterij Titova Picassa”, o grafici koju smo pronašli na zidu sobe za šminkanje Jovanke Broz u vili na otoku Vanga, povjesničar umjetnosti Zvonko Maković izrazio je sumnju da je ta grafika originalno djelo.

Maković je u sliku je najviše posumnjao zbog valovitog kartona koji izgleda kao ukrasni papir te načina Picassova potpisa na grafici.

Međutim, nakon objave članka javio nam se Miloš Glavurtić, koji je inicirao izložbu Picassovih grafika u Dubrovniku 2008. i dobar dio života posvetio proučavanju Picassovih djela. On tvrdi da je ipak riječ o originalu!

Glavurtić ističe da je riječ o manje poznatoj zbirci grafika koje su nastale zadnjih godina Picassova života. Nema sumnje, kaže on, riječ je o originalu grafike u litografskoj tehnici iz edicije “Portrait Imaginaire” koju je publicirao Georges Salinas 1970.

Titova grafika je originalna grafika prema gvašu Picassa, čiji je autor litografski majstor Marcel Salinas.

Pripremu je, smatra Glavurtić, sigurno Picasso osobno pregledao, kao i probne otiske te tada litografski kamen i potpisao. Nužan kriterij za originalnost neke grafike je da autor osobno izradi matricu, koja je od kamena, bakra, drva ili linoleuma, a ne njena numeracija i potpisivanje koji povisuju tržišnu cijenu.

Fotografija originala iz edicije Georgesa Salina

Fotografija originalne grafike u litografskoj tehnici iz edicije grafika “Portrait Imaginaire” koju je publicirao Georges Salinas 1970. godine. Litograf je bio Marcel Salinas.

Pablo Ruiz Picasso potpisao je grafiku na litografski kamen

U desnom gornjem kutu nalazi se potpis Picasso, koji je Pablo Ruiz Picasso vlastoručno potpisao na litografski kamen, zbog toga je očigledna razlika u ispisu datuma i potpisa imena na grafici.

Specijalni Arches papir ima na sebi pečat i vodeni žig

Grafika je editirana u A250 i F250 komada, otisnuta je na Arches papiru koji ima blind pečat i vodeni znak.

Grafika vrijedi 3 do 5 tisuća eura

Vrijednost grafike je oko 3000 do 5000 eura. U kontekstu poklona Titu sigurno bi vrijedila i više.

Slovo F koristi se za francusku, a A za američku ediciju

Prefiksom F označene su grafike iz francuske edicije, a prefiksom A numerirana je američka edicija grafika.

U gornjem lijevom kutu nalazi se datum

Na originalnoj grafici koja je numerirana sa F 2/250 nalazimo datum 27. 2. 1967., koji je na originalnom gvašu naslikan u gornjem lijevom kutu

Litografije su izrađene u poznatom Atelieru Morlout

Okomite crte su jednostavno linije tipične za valoviti karton. Miloš Glavurtić smatra da su litografije izrađene u Atelieru Morlout, koji je u to doba bio najbolja adresa za izradu litografija. Picasso je dugo godina osobno surađivao i izradio oko 400 litografskih grafika s tom umjetničkom radionicom.

Umjetnik je osobno pregledao sve probne otiske

Pripremu je Picasso osobno pregledao, kao i probne otiske, te tada litografski kamen i potpisao.

Slika u tehnici ulja prodana je na aukciji za 2,6 milijuna dolara

Picasso je 27. 2. 1969. izradio tri portreta u gvaš tehnici i jednu sliku uljem na valovitom kartonu. Ta je slika nedavno prodana na aukciji u Christie’su za 2,6 milijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:12