'ZONA MARTIĆEVA'

TREĆI DESIGN DISTRICT ZAGREB Središnji program festivala u napuštenoj Vojnoj bolnici u Vlaškoj, otvoren poziv za prijavu projekata

 Bruno Konjević / HANZA MEDIA
 

ZAGREB - Treće izdanje interdisciplinarnog multimedijalnog open-air festivala Design District Zagreb (DDZ) ove će se godine održati od 14. do 17. lipnja a donosi u tzv. zagrebačkoj "zoni Martićeva" bogat program izložbi, instalacija i intervencija u javnom prostoru, uz stručna vodstva arhitektonskim znamenitostima kvarta, te brojne radionice, razgovore i okrugle stolove, kao i sajam knjiga, te književne i glazbene večeri.

Kako se ističe u najavi, festivalski sadržaj, koji uobičajeno bilježi oko 30 tisuća posjetitelja i suradnju s oko 80-ak lokalnih partnera i održava program na gotovo stotinu mikrolokacija, i ove će godine afirmirati neiskorištene prostore na području zagrebačke donjogradske četvrti čija je žila kucavica Martićeva ulica.

Program festivala Design District Zagreb određen je tako da ne slavi kreativnost kao izoliranu kategoriju svojstvenu isključivo umjetnicima, već da ju potiče među stanovnicima četvrti i brojnim posjetiteljima svih dobnih skupina, stoji u najavi.

"Festival u okvirima potrebnog, lijepog i korisnog, umjesto ekskluzivnog, sve aktere povezuje u ravnopravno promišljanje izgradnje javnog prostora. Stvaralački duh potaknut projektom cilja na postupne i racionalne, ali sigurne promjene koje Zagreb dugoročno mogu preobraziti u predvodnika održivog pristupa kulturi", istaknula je kreativna direktorica festivala Ira Payer.

Posve se prirodno, stoga, nametnula tema "Lokalni putevi/Local Pathways" kao središnji izložbeni, predavački i izvedbeni program festivala, koji će se odvijati u prostorima napuštene Vojne bolnice u Vlaškoj.

U četiri festivalska dana, DDZ 2018. donosi u najkreativnijoj zagrebačkoj gradskoj četvrti, tzv. 'zoni Martićeva', bogat program izložbi u eksterijeru i interijeru, brojne instalacije i intervencije u javnom prostoru, stručna vodstva arhitektonskim znamenitostima kvarta, radionice, razgovore i okrugle stolove, sajam knjiga, te književne i glazbene večeri.

U suradnji s Danima hrvatskog filma, u prostorima bivše Vojne bolnice u Vlaškoj ulici održat će se "Filmska dvorišta". Književni klub Booksa će se kao snažan partner festivala pobrinuti za publiku koja cijeni dobru književnost i glazbu svojim sad već etabliranim i iznimno posjećenim programom "Booksa u parku".

Zagreb, 130617.
Danas zapocinje Festival Design District Zagreb koji ce okupiti dvjestotinjak sudionika u organizaciji Dizajn centra Zagreb, a odrzavat ce se na sezdesetak mikrolokacija sa sredistem u Ratkajevu prolazu.
Na fotografiji: pripreme za festival.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
Dragan Matić / HANZA MEDIA
Design District Zagreb 2017. u Ratkajevom prolazu

Nastavlja se suradnja s udrugom Fab Lab koja na DDZ-u redovito održava radionicu digitalne fabrikacije za građane. Priprema se i nova epizoda natjecanja "Hacking IKEA", u suradnji s tvrtkom IKEA Hrvatska koja je već treću godinu programski partner festivala Dizajn distrikt Zagreb.

Kao doprinos lokalnom razvoju, nastavlja se skup radionica i razgovora "Urbanističko sučelje", tijekom kojih se uočavaju akutne potrebe lokalnog stanovništva s namjerom da ih se uključi u osmišljavanje što svrsihodnijeg korištenja kvartovske infrastrukture.

Program festivala bit će definiran do konca svibnja, nakon selekcije prijavljenih projekata temeljem upravo objavljenog Javnog poziva za sudjelovanje u programu, i reflektirat će raznolika shvaćanja o tome što sve dizajn može biti i kako može progresivno utjecati na kompleksne i slojevite društvene odnose, na primjeru ove odabrane i progresivne urbane zajednice.

Javni poziv za prijavu projekata u središnji program "Lokalni putevi" otvoren je do 4. svibnja, a namijenjen je dizajnerima, arhitektima, likovnim umjetnicima i drugim stvarateljima, neovisno o njihovoj dobi, profesionalnom statusu ili državljanstvu. Poziv je otvoren za fizičke i pravne osobe, nezavisne autore/ice i autorske grupe, umjetničke organizacije, udruge ili tvrtke.

Organizatori festivala su dizajnerski kolektiv Superstudio i udruga Dizajn centar Zagreb, a podržava ga Turistička zajednica grada Zagreba, Ured za kulturu grada Zagreba i Ministarstvo kulture RH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:10