FROM ZAGREB WITH LOVE

Trideset godina stvaralaštva poznatog grafiti umjetnika

Slaven Kosanović Lunar
 Marko Todorov / CROPIX
 

“From Zagreb With Love” naziv je nove knjige koja se bavi višegodišnjim opusom Slavena Kosanovića Lunara, jednim od najvažnijih protagonista hrvatske grafiti scene.

U naslovu je Zagreb, gdje je Lunar napravio neka od svojih najvažnijih, i svakako, prvih ostvarenja, no zapravo je riječ o čitavom njegovom opusu, dugom tri desetljeća, koji je ostvario u mnogim svjetskim metropolama. Promocija knjige zakazana je za danas u 19 sati u KIC-u, među ostalim će govoriti povjesničarka umjetnosti Barbara Vujanović te umjetnikov kolega Krešimir Buden. Knjiga je na engleskom jeziku, izdavač je Hrvatsko društvo likovnih umjetnika.

Ribnjak i Vrapče

O tome kako je došlo do knjige, Lunar govori za Jutarnji: “Imam uredno složene arhive i duže mi se vrijeme motala po glavi ideja da zaokružim jedno razdoblje. Prvi put sam se susreo sa sprejevima na Ribnjaku, gdje smo se igrali kao osnovnoškolska djeca, i iscrtavali smo sprejem jedno zamišljeno ragbi igralište.

Često sam znao odlaziti u Vrapče, gdje su mi živjeli baka i djed, i tu sam se susreo s Krešimirom Budenom, koji je bio godinu dana stariji od mene, i već je bio aktivan na ovom polju. Radili smo prve grafite i u Vrapču i kod mene doma na terasi u Petrinjskoj”. Kako su reagirali njegovi doma? “Već sam ranije crtao po zidu pastelama i kredama, potom stripove, foto romane i slično. Svidjela mi se priča s grafitima, mogućnost da se izrazim na većim površinama”, kaže.

Osamdesetih su godina, dakle, počeli s ovom vrstom stvaralaštva. Moglo bi ih se nazvati i jednima od pionira, no Lunar se ne slaže, i prije je, kaže, bilo zagrebačkih grafita, ali je većina prebojana uoči Univerzijade. A koliko je na njih na samim počecima utjecala američka grafiti scena? “Svakako jest. Slušali smo i gledali MTV, to nas je oblikovalo, na mene je utjecao i put u Berlin s roditeljima gdje sam vidio neke sjajne primjere ove vrste stvaralaštva. Zanimala su nas podebljana slova, stiliziranje pseudonima na što originalniji način uz kićeni nickname. Sve je ostalo iz toga proizašlo. S vremenom su me počele interesirati kombinacije ilustracije, dizajna, primijenjene umjetnosti i sl.”

Poruka na žigu

Zašto naziv knjige “From Zagreb to Love”? “Prvo je trebao biti naziv ‘Razglednice’, koje često šaljem s putovanja, interesantniji mi je ovaj način komunikacije od mailova. Onda sam se odlučio na ‘From Zagreb with Love’, to je poruka koja se nalazi na suhom žigu kojim pečatim radove, a koji sam dao izraditi prije desetak godina. Priča je to o interakciji s ljudima, komunikaciji s čitavim svijetom, poruka mlađim generacijama da nastave taj dijalog, razmjenjivati svoja iskustva”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:39