ZANIMLJIVOSTI IZ CIJELOG SVIJETA

U Beču se danas otvara novi Svjetski muzej

 Wikipedia

BEČ - Novi bečki Svjetski muzej (Weltmuseum Wien) otvara se u srijedu navečer nakon tri godine obnove prostora bivšega Etnografskog muzeja u zapadnom traktu dvorca Hofburg, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinare.

"Muzej će biti mjesto koje će na jedinstven način povezivati ljude i različite kulture i pozivati ih na interkulturni dijalog", rekla je Sabine Haag, glavna direktorica Muzeja povijesti umjetnosti u čijem sklopu je novi muzej.

Uz stalni postav koji rasvjetljava povijest i nastanak eksponata muzej će se stalno obogaćivati novim suvremenim sadržajima, napomenula je. "To je naš najveći projekt u ovoj godini", istaknula je.

Ukupna je površina muzeja 7500 četvornih metara, rekao je njemački arhitekt Thomas Bernatsky, dodavši da se izložbena površina prostire na 3800 četvornih metara, od čega je 2400 četvornih metara rezervirano za stalni izložbeni postav predmeta s različitih kontinenata i država, dok je na 1400 četvornih metara postavljeno pet posebnih izložbi pod naslovima: Dijeljenje priča, Ostanak s nevoljama Rajkamal Kahlon, Pop-Up World, The Master Narrative Lisl Ponger, Razgovori Dejana Kaludjerovića.

"Posjetitelji muzeja imat će prigodu otkrivati zanimljivosti iz cijeloga svijeta te pogledati predmete mnogih kultura i naroda", rekao je ravnatelj novoga muzeja Steven Engelsman.

Dodao je da stalna izložba obuhvaća dvije teme - kolonijalizam i migraciju s kojim živimo. Tema migracija postavljena je pod naslovom "Svijet u pokretu, ljudi u pokretu", a uz mnošvo napisa na različitim jezicima na panoima stoji i rečenica na hrvatskom: "Koja mjesta su me oblikovala".

"Premda Austrija nije bila kolonijalna sila, brojni vrijedni predmeti su kroz stoljeća doneseni iz različitih država i kontinenata u Beč", dodao je.

Novi bečki Svjetski muzej obnovljen je prema planovima uglednih njemačkih arhitekata Ralpha Appelbauma i Thomasa Bernatzkog koji imaju sjedišta u Berlinu , Glasgowu i New Yorku.

Muzej se otvara u srijedu velikom glazbeno-kazališnom svečanošću na otvorenom pod umjetničkim vodstvom austrijskoga umjetnika Andrea Hellera. Prema njegovim riječima, bit će to zanimljiv program iz različitih kultura svijeta u znaku tolerancije, poštovanja i zajedničkog suživota.

Stari Etnografski muzej trebao je prvotno postati kuća povijesti, a nakon mnogih rasprava postao je novi Svjetski muzej u čijem se fundusu nalazi oko 250 tisuća etnografskih predmeta, 140 tisuća povijesnih fotografija i 146 tisuća publikacija. Od toga je na stalnoj izložbi izloženo 3127 eksponata.

Za obnovu muzeja utrošeno je 21,8 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:24