KANADSKI SLIKAR

U LAUBI SE OTVARA NAJVEĆA IZLOŽBA ANDREWA SALGADA Umjetnik koji je Trumpa prikazao kao klauna

Karijeru je ovaj 34-godišnjak s londonskom adresom izgradio na portretima velikog formata

“Soba s pogledom na ocean” naslov je izložbe mladog kanadskog umjetnika Andrewa Salgada koja se otvara danas u zagrebačkoj Laubi, na šesti rođendan galerije, a traje do 20. kolovoza.

Salgado, 34-godišnjak koji je karijeru izgradio na portretima velikog formata s elementima apstrakcije i simboličkog značenja, profesionalno stvara već desetak godina, a među pohvalama kritike čita se i ona da ga se smatra jednim od najznačajnijih autora svoje generacije u Londonu, a i šire.

Prva ideja za ovu izložbu rodila se prije dvije godine, puno prije početka same realizacije, kao što je to i inače slučaj kod njega, priča autor.

- Bila je to reakcija na rad i život u Londonu, koji sam doživljavao kao kaotičan, povremeno se boreći s anksioznošću i pritiskom. Pomislio sam kako bih želio imati studio s pogledom na ocean, a naslov, osim doslovno, funkcionira i alegorijski jer se serija bavi idejama mogućnosti koje se nude i slobode - kaže umjetnik.

Političke poruke

“Soba s pogledom na ocean” govori o jednoj večeri, događajima od sutona do svitanja, svojevrsnom putovanju do plaže, koja predstavlja mir na kraju.

Na Salgadove prve radove utjecao je brutalan napad koji je doživio 2008. godine zbog svoje seksualne orijentacije, a kritika, koja poput publike jako voli ovog Kanađanina, prepoznala je emocije agresije i ranjivosti kojima su, pisalo se, njegovi radovi zračili. Dio njih obilježen je političkim porukama, poput izložbe koju je inspirirao masakr u Orlandu ili serije u kojoj je američkog predsjednika Donalda Trumpa prikazao kao klauna. Izložba u Laubi najveća je njegova izložba dosad, a predstavlja odmak od ranijeg rada na više načina.

HANZA MEDIA

Izvan okvira

- Prethodne su mi serije u tematskom smislu postale u neku ruku ograničavajuće. Osjetio sam svojevrsni teret, da postoje konceptualni okviri unutar kojih moram raditi. Ova izložba reakcija je na to i pokušaj da razbijem te granice - kaže umjetnik.

Nova izložba pokazuje i zaokret od slikarstva prema instalaciji, a umjetnost ovaj put izlazi iz okvira i doslovno. Salgado se više igra tehnikama, ali i prostorom Laube.

Ranko Šuvar / HANZA MEDIA

- Prvi put sam se svjesno pomicao od figurativne umjetnosti na kojoj sam izgradio karijeru prema većoj apstrakciji i instalacijama - kaže, priznajući istodobno da izložbu u Laubi, prostoru od 1300 četvornih metara, nije bilo jednostavno postaviti. - Nisam želio ostaviti dojam da smo zaboravili na veličinu ili da nas prostor zastrašuje. Srećom, ekipa iz Laube dala mi je potpunu slobodu - kaže. Na izložbi će pokazati više od 70 radova različitih formata, a postavljena je i posebna scenografija.

Rasprodana serija

Modeli koje Salgado bira za portrete najčešće su mladi muškarci. Na portretima izloženim u sklopu “Sobe s pogledom na ocean” riječ je o pet osoba, njegovim poznanicima ili prijateljima koje povezuje londonska adresa.

- Često pronalazim ljude - mrzim reći da su to moje muze - koji u neku ruku predstavljaju mene. Kao što je rekao Oscar Wilde, portreti govore više o umjetniku nego o portretiranome - kaže mladi kanadski slikar. Iza njega je 11 rasprodanih serija, a gotovo cijela serija u Laubi također je već rasprodana.

Središnja proslava 150. rođendana Kanade, koji se obilježava u cijelom svijetu, u Hrvatskoj se podudara te kulminira otvorenjem Selgadove izložbe, rekao je kanadski veleposlanik u Hrvatskoj Daniel Maksymiuk, partner projekta. Postoji povezanost između Andrewove izložbe i poruke koju želi poslati Kanada, kaže veleposlanik. - Dijelimo vrijednosti tolerancije, otvorenosti i nediskriminacije. Kako to kaže Andrew, ova izložba govori o slobodi i otvorenosti. Nije važno tko ste i odakle dolazite. Dok prolazite izložbom, gledate sve te boje i dinamiku, bogatstvo raznolikosti... Ne samo da je potrebno biti tolerantan i poštovati različitosti - treba ih prigrliti. To nas čini snažnijima i uspješnijima. I u tom smislu je Andrewova priča istodobno i priča o Kanadi - istaknuo je Maksymiuk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:56