'VOLIM CRTANE FILMOVE'

U SPLITSKOJ GALERIJI 'VASKO LIPOVAC' OTVORENA IZLOŽBA DAVORA GOPCA Frontmen Psihomodo Popa predstavio je 20 radova inspiriranih stripom i pop-artom

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 09.07.2018. u 23:00

Split, 09.07.2018. Sveucilisna galerija Vasko Lipovac.
Izlozba slika Volim crtane filmove glazbenika i slikara Davora Gobca.
Na fotografiji: Autor Davor Gobac ispred svojih slika.
Foto: Vojko Basic / CROPIX
Vojko Basic / HANZA MEDIA

 

Samostalna izložba "Volim crtane filmove" zagrebačkog glazbenika Davora Gopca (54), frontmena rock benda Psihomodo Pop, otvorena je u ponedjeljak u Sveučilišnoj galeriji "Vasko Lipovac" u Splitu uz nastup studentskog benda "Z".

Paralelno uz glazbenu karijeru, Gobac se bavio svojom drugom velikom ljubavlju, slikarstvom, a pred splitskom publikom predstavio je 20 radova inspiriranih maštom koja je dijelom temeljena na urbanoj pop kulturi, stripu i čiju okosnicu prepoznajemo u crtežu Walta Disneyja, kao i djelima predstavnika pop-arta, Andyja Warhola.

"Gledajući Gopčev rad prepoznajemo naivnost i zaigranost te veselje likova smještenih u vlastitom prostoru  autorovog svijeta prepoznatljive simbolike protkane unutar urbane gradske okolice", stajalo je u najavi izložbe. "Donoseći svoj maštoviti likovni koncept pojednostavljenog 'poznatog naslova', ovom će izložbom u Sveučilišnoj galeriji 'Vasko Lipovac' autor dati publici priliku da ga upozna i promotri u paraleli njegovog osebujnog umjetničkog svijeta."

 

Po riječima kustosa izložbe Ivana Kokeze, u nepreglednom nizu asocijacija koje prizivaju Gopčevi 'animirani' radovi jedna misao ipak prevladava i objedinjuje dosad nabrojane elemente njegova likovnog izraza, a to je djetinjstvo.

Kako je ustvrdio u predgovoru izložbe, na realnoj i simboličkoj razini možda i najprikladnije definira prezentirani slikarski opus - na realnoj utoliko što autor rođen 1964. godine makar i samo formalno rekapitulira sebi bliske i drage životne epizode (kako su manjim dijelom spomenute ranije), a na simboličkoj utoliko što prikazani eksterijeri i likovi odišu autentičnim slikarskim doživljajem.

"Gopčeve eskapade, naime, na maštovit i zabavan način recikliraju visoko urbanizirane i otuđene zone odrastanja, formirajući zaigrane i nesputane te nerijetko humoristične i buntovne krajolike pune života. Tako se pod slojevima tek površinski rasvijetljenih i međusobno bliskih utjecaja kriju nekonvencionalna i dječjim zanosom ispunjena slikarska načela", ocijenio je.

Davor Gobac često izlaže u hrvatskim gradovima, a prvu veliku samostalnu izložbu imao je 1998. u zagrebačkoj galeriji Klovićevi dvori.

Izložba je realizirana uz potporu Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije, a podupire je i Ministarstvo kulture u sklopu projekta "Europska godina kulturne baštine 2018."

Izložba "Volim crtane filmove*" bit će otvorena do 19. srpnja.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo