DRAGAN DAMJANOVIĆ

UGLEDNI HRVATSKI POVJESNIČAR UMJETNOSTI O POŽARU U PARIZU 'Ako je izgorjela unutrašnjost Notre-Dame, onda je to potpuna katastrofa...

dr. Dragan Damjanović
 REUTERS/CROPIX

Teško je u ovom trenutku reći što je sve izgorjelo i kakva su oštećenja, ali se iskreno nadam da požar nije zahvatio i unutrašnjost Notre-Dame. U tom bi slučaju bila potpuna katastrofa - kaže za Jutarnji dr. Dragan Damjanović, profesor povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

- Po onome što se u ovom trenutku može vidjeti, izgorjela je gornja rozeta, gdje je prozor koji osvjetljava tavan. Naime, i na tom mjestu je stavljen prozor, ali snimke ne pokazuju da gore i vitraji. Ako se spriječi daljnje širenje vatre u unutrašnjost katedrale, obnova bi mogla ići brže i lakše - kaže profesor Damjanović. Glavno je pitanje u ovom trenutku jesu li izdržali svodovi, a već sada je posve jasno da je izgorio središnji toranj.

Inače, kaže dr. Damjanović, u katedralama su se gradili čvrsti svodovi kako bi spriječili širenje požara. - Pogotovo prije 18. stoljeća, kada nije bilo ni gromobrana, pa su požari bili češći. Ako i u ovom slučaju izgori krov, a svodovi ostanu, lakše će se obnoviti. Međutim, dogodi li se da se vatra brzo proširi i na unutrašnjost katedrale, posljedice će biti kobne.

- Ne mogu ni zamisliti što bi se dogodilo da popucaju vitraji i da vatra proguta dio unutrašnjosti. Sva je sreća da postoje sačuvani projekti, pa bi obnova krovišta i središnjeg tornja za koji je već sada jasno da je izgorio, išla lakše. Dr. Damjanović kaže da će se sam toranj koji je izgorio moći rekonstruirati i da to ne bi trebalo dugo trajati. Obnova bečke crkve Sv. Stjepana, kada je vatra također zahvatila krovište, trajala je nekoliko godina, a i katedrala u Reimsu, koja je stradala u Prvom svjetskom ratu, relativno je brzo rekonstruirana.

Danas postoje stručnjaci koji na osnovi originalnih nacrta i projekta mogu koordinirati radovima na obnovi, pa se dr. Damjanović nada da će tako biti i s pariškom katedralom. - Prije svega treba pričekati da prođe noć i da vatra bude ugašena, kako bi se vidjelo što je sve oštećeno. Povijest nas uči da su svodovi često spašavali crkve kada je i krov posve izgorio i da su bili brana da se vatra ne proširi na unutrašnjost.

Krovište Notre-Dame je iz 19. stoljeća, a projekt je nastao 1840. godine i čuva se u arhivi. Središnji toranj je također iz 19. stoljeća, a pitanje je je li vatra zahvatila i glavne tornjeve. U ovom se trenutku zna da je vatra izbila na tavanu, a vatrogasci su odmah pokušali spriječiti širenje požara. Pariška vatrogasna brigada angažirala je velik broj vatrogasaca, a iz crkve su maknute i mnoge umjetnine.

Mnogi su odmah postavili pitanje zašto nije angažiran i kanader, a vatrogasci su odgovorili da bi 6000 litara vode uništilo cijelu zgradu. - Sve ove slike koje gledamo krajnje su potresne i ostaje nada da su vatrogasci uspjeli spriječiti da požar prodre i u unutrašnjost crkve. U tom bi slučaju sve bilo lakše obnoviti i vjerojatno bi trebalo nekoliko godina da radovi budu završeni. O nekom drugom scenariju ne želim ni misliti - kaže dr. Damjanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:31