RADOVI S FACEBOOKA U MSU

UMJETNIK TOMISLAV BRAJNOVIĆ 'Društvene mreže suvremena su umjetnička platforma'

 Bruno Konjević / HANZA MEDIA
 

Naziv vaše izložbe u MSU je “Direktna veza”?

- Izraz Direktna veza (Direct Link) u originalu sam preuzeo od Slavoja Žižeka koji se u jednom intervjuu referirao na ideju Elona Muska o direktnom spajanju ljudskog mozga s digitalnim prostorom odgovarajući na pitanje jesu li strahovi opravdani u odnosu na nove tehnologije? On tvrdi da direktno spajanje mozga na digitalni prostor znači, uz mogućnost direktnog komuniciranja i upravljanja napravama, i mogućnost mašine da čita naše misli i na njih utječe, što predstavlja ukidanje humanosti jer se miče granica odvojenosti našeg unutrašnjeg prostora i realnog vanjskog prostora. Slažem se.

I na pozivnici se u pozadini vidi Slavoj Žižek?

- Vjerujem da je Slavoj Žižek vrlo dobro shvatio snagu medija i direktnog progovaranja u realnom vremenu, što je jedini način pariranja politici i zbilji koja je ispred klasičnih formi reprezentacije.

Bruno Konjević / HANZA MEDIA

Umjetnički djelujete i na društvenim mrežama?

- Umjetnost je informacija, a društvene mreže suvremena umjetnička platforma, javni prostor, ulica, prisutnost u tom mediju vidim kao nužnost obrane relevantnosti umjetnosti unutar medijski zagušenog prostora. Trajanje umjetničke informacije i njezino čitanje u tom prostoru podliježe zakonitostima digitalnog trajanja i propadanja.

Na izložbi predstavlja instalacije, dokumentaciju, video radove, FB komentare i tekstove preuzete s interneta. Što pokazujete Facebook komentarima?

- Većina radova je prethodno objavljena na Facebooku. Izložbu sam držao “otvorenom” do krajnjih granica, ne bih li u nju utkao što više aktualnog sadržaja.

Vodite i projekt Golo Brdo, u sklopu kojeg je gostovao niz suvremenih umjetnika?

- Ideju da na Golom Brdu bude Centar slikarstva neba i zemlje je živio moj otac Marčelo, a Vladimir Živković i ja ju od 2007. djelomično realiziramo. Ideja je ugostiti umjetnike/ce i i predstaviti ih publici u opuštenoj atmosferi. Projekt nekim čudnim zamahom egzistira i danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:11