PLES KOSE

UMJETNOST 'HEADBANGINGA' MATEE BILOSNIĆ Ideja rođena na koncertu grupe Prodigy

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 20.04.2015. u 12:54

Damir Žižić

Matea Bilosnić probe za svoj umjetnički performans izvodila je u barovima, klubovima, na koncertima - svugdje gdje je društveno prihvatljivo plesati

Plesni solo 'This is you?' mlade umjetnice Matee Bilosnić, koji se može pogledati u srijedu, 22. travnja u zagrebačkom Teatru &TD u 20 sati, inspiriran je motivom 'headbanginga', koji je umjetnica izdvojila kao polazište i i odlučila se pozabaviti samom fizikalnošću kose.

Kako je studio u kojem je radila bio većinu vremena zauzet, Matea Bilosnić probe za svoj umjetnički performans izvodila je u barovima, klubovima, na koncertima - svugdje gdje je društveno prihvatljivo plesati. U pristupu ovom projektu nastojala je da tokom izvođenja nikada ne pokaže lice kako bi premjestila fokus s lica na tijelo.

Tokom izvođenja ne pokazuje lice kako bi premjestila fokus na tijelo

Ideja se rodila na koncertu grupe Prodigy. "Posebice mi je bio zanimljiv koncept pretvaranja pasivne kose u aktivnog protagonista koji nosi većinu fizičkog materijala. Motiv headbanginga, izolirani isječak nečega što nastaje kao čista ljudska potreba za izražavanjem, pokušala sam postaviti u kontrolirane uvjete izvedbe pred publikom, u kojoj svjesnost izvođača i publike mijenjaju značenje tog motiva", navodi mlada umjetnica.

"Zanimljiv mi je koncept pretvaranja pasivne kose u aktivnog protagonista"

Solo je nastavak istraživanja solo forme izvedene na festivalu Monoplay u Zadru 2013. godine, glazbu potpisuje Damir Šimunović, dizajn svjetla Marino Frankola, kostim Silvio Vujičić, a producent je Danijel Popović.

Izdvajamo