AUTOR 'AMERIKANACA'

UMRO JE VELIKAN FOTOGRAFIJE ROBERT FRANK (94) Proslavio se albumom koji je otkrio tamnu stranu 'američkog sna' - siromaštvo, segregaciju i nejednakost

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 10.09.2019. u 20:13

A well-worn 1968 paperback edition of Robert Frank’s seminal book, “The Americans” is seen on a table with other photography books on Tuesday, September 10, 2019. Frank died on Monday in Inverness, Nova Scotia at the age of 94. (Â, Image: 470139867, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, ddp USA
Profimedia, ddp USA

Album 'Amerikanci' Roberta Franka

Legendarni američki fotograf švicarskog podrijetla Robert Frank umro je u ponedjeljak u dobi od 94 godine u Kanadi, objavio je u utorak New York Times pozivajući se na njegova njujorškog galerista Petera MacGilla.

Robert Frank proslavio se svojim albumom "Amerikanci" koji je bio objavljen u Francuskoj 1958., odnosno 1959. u Sjedinjenim Državama, a riječ je zbirci crno-bijelih fotografija koje je snimao putujući diljem SAD-a i stvarajući manifest tradicije koji će duboko utjecati na buduće generacije.

Na vijest o smrti brojni fotografi počeli su odavati počast majstoru koji je snažno utjecao na njihov rad.

"Počivaj u miru američki geniju", napisao je Jerry Saltz, kritičar časopisa New York i dobitnik Pulitzerove nagrade za kritiku. "On je objavio 'Amerikance' 1958. godine. Promijenio je svijet".

Mnogi od njih prisjetili su se rečenice iz predgovora koji je pisac Jack Kerouac napisao za "Amerikance".

"Svojim malenim fotoaparatom, a podizao ga je i rukovao njime samo jednom rukom, izvukao je iz Amerike tužnu poemu i zauzeo mjesto među tragičnim pjesnicima svijeta", napisao je Kerouac pa dodao "Robertu Franku šaljem ovu poruku: vi imate oči".

Album "Amerikanci" uvrštava se u umjetnički pokret beat generacije, u kojem je instinkt prevladao nad temeljnim tehnikama novinarske fotografije.

Njegov album bio je smatran deprimantnim i subverzivnim jer je otkrio tamnu stranu "američkog sna" - siromaštvo, segregaciju, nejednakost i samoću.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo