PREMINUO U DOBI OD 87 GODINA

UMRO VOJO RADOIČIĆ Otišao je veliki i legendarni umjetnik, jedan od naših najpoznatijih slikara i kipara, dobitnik brojnih nagrada...

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 15.07.2017. u 12:47

Rijeka, 150907.
U Galeriji Kortil na Susaku, u cetvrtak 27. rujna otvara se izlozba radova poznatog rijeckog umjetnika Vjekoslava Voje Radoicica pod nazivom Roza optimisticni oblaci. Vojo Radoicic pored jednog od radova na tiskovnoju Galeriji Kortil na kojoj je najavljena izlozba.
Foto: Tea Cimas / Cropix
Tea Cimas / CROPIX

Umro je Vjekoslav Vojo Radoičić, hrvatski slikar, grafičar, ilustrator, scenograf, kipar, objavio je u subotu Novi list.

Od prve samostalne izložbe Vjekoslava Voje Radoičića 1959. godine do danas prošao je cijeli vijek od 58 godina u kojem je poznati slikar u zemlji i inozemstvu imao ukupno 197 samostalnih i više od 250 skupnih izložbi.

Živio je i radio u Rijeci, Beču i Begovom Razdolju, za potrebe televizijske i kazališne produkcije izradio je više od 40 scenografija...

Umro je veliki umjetnik, dobitnik brojnih priznanja i nagrada, među ostalim i nagrade Ostende, Otkupne nagrade za fundus Gradskog muzeja, Godišnje nagrade Grada Rijeke...

Prije nepunih mjesec dana, 27. lipnja, u Vijećnici Grada Rijeke predstavljena je njegova likovna monografija naslovljena 'Radoičić: San', koja sadrži oko 500 fotografija Vojinih radova. O tim radovima u monografiji su pisali Tonko Maroević, Jerica Zihler i Nadežda Elezović, a objavljena je u izdanju nove nakladničke kuće 'Val'.

- Zahvaljujem vam, ne samo zato što mi je izdana monografija 'San', već zato što ste me prihvatili ljudski, rekao je tom prilikom 87-godišnji slikar, čovjek kojeg je odlikovao veliki talent i bogat duh.

U svakom njegovu crtežu postoji neki začin, dodatak, vic, ironija, humor što nas oslobađa, rekao je tom prilikom povjesničar umjetnosti Maroević.

- Ako mogu živjeti u ovakvom stanju, da mi tikva radi, a svi mogu potvrditi da mi dosta dobro radi, onda mi je čisto svejedno koliko ću živjeti. Nikad nisam zbrajao koliko ću još živjeti, govorio je Radoičić posljednjih godina.

Izdvajamo