ART SALON ZAGREB

Veliki interes za Sovu Pabla Picassa, a najskuplji opet Bukovac

“Najveći interes vlada za ‘Sovu’ u terakoti, rad Pabla Picassa, i to isključivo stranih kupaca, te očekujemo žestoku borbu”, najavljuje galeristica Jasna Mrakovčić proljetnu aukciju Art Salona Zagreb.

Ovaj keramički vrč od bijele gline procijenjen je između 10 i 11 tisuća eura, a prodavat će se pod brojem 74, što je ujedno i posljednji predmet nadolazeće aukcije. U prodaji su i Picassovi “Prizor s plaže” i “Ptica s crvom”, keramički tanjuri koji su i u službenom katalogu radova znamenitog španjolskog umjetnika. Što je sve još u ponudi, moći će se pogledati na izložbi koja se otvara 4. lipnja, dok je sama aukcija 7. lipnja.

74 rada

Najskuplja, pak, slika koja se prodaje na aukciji je “Mladost” Vlaha Bukovca, procijenjena od 68 do 70 tisuća eura. Slika je objavljena u monografiji Vere Kružić-Uchytil, dok je stručno mišljenje o njoj dao Igor Zidić.

Uz ekspertizu i vjerojatnu dataciju slike u 1890. godinu Zidić navodi: “Moram odmah reći da sam sliku prvi put vidio prije više od deset godina, dok je još bila u vlasništvu mog davnašnjeg prijatelja gospodina Stanislava Delića. Nakon nekog vremena prešla je u Zagreb i otada do nedavno nisam imao pobližih obavijesti o njoj, kao ni promjeni vlasništva”.

Dalje tumači: “Ostala mi je, još od prvog viđenja, duboko usječena u pamćenju: sočan i skladan mali format ispunjen je ne samo slikarski dobro, nego i s nekom naročitom pažnjom prema tom još posve mladom modelu pa gledatelj stječe dojam da je slika naslikana ne samo nježno, ne samo obazrivo, nego i s nekom prigušenom ljubavlju”.

Bukovac je, podsjeća, često slikao mlade modele. No, ova slika, nastavlja, nije jedna od serijskih uradaka, jedna u nizu sličnih, ne slijedi poetiku drugih Bukovčevih radova, ona je za ovog umjetnika “trenutak istine pred nedužnim modelom”.

Zidić, dalje, tvrdi: “Riječ je o više nego majstorskoj i posve jednostavnoj, odličnoj slici”.

Otkriće

“Japanka”, pak, Bukovčeva slika koja je potpisana umjetnikovim pseudonimom Paul Andrez, iz 1891. godine, procijenjena je od 40 do 50 tisuća eura, dimenzije su 67 puta 49 centimetara. Podsjetimo kako je na prošloj aukciji najbolje rezultate postigla slika koju je Bukovac također potpisao pseudonimom Paul Andrez, a riječ je o slici “Fantazija”, prikaz umjetnikove sestre Gjore odjevene u kimono koja “izlazi” iz slike.

Rad kojim se 1892. ovaj umjetnik pojavio na pariškom Salonu, dimenzija 72,5 puta 92 centimetra, prodan je za 58 tisuća eura, što je za desetak tisuća eura nadmašilo cijenu od koje se krenulo.

Za sliku “Japanka” koja će biti na novoj aukciji naša sugovornica kaže: “To je novootkriveni Bukovčev rad, gamom svjetliji od ‘Fantasie’ i na pola puta između nje i zagrebačke ‘Japanke’”. Slika se, podsjetimo, našla i na retrospektivi Bukovčevih radova, svrstana pod nova otkrića.

Od hrvatskih umjetnika i inače Bukovac najbolje prolazi na domaćem tržištu, a Knifer na međunarodnom. I rad Julija Knifera naći će se na aukciji, ulje na platnu “Kompozicija 11”, dimenzija 67 puta 93 centimetra, datira u 1959. godinu, a početna je cijena 60 do 70 tisuća eura (sve su cijene izražene u eurima).

“Kompozicija 11”, kaže Jasna Mrakovčić, neposredno prethodi meandrima te dodaje: “S obzirom na međunarodni interes za Kniferov rad, bit će zanimljivo vidjeti kako će ova slika proći na aukciji.. U prodaji je i Kniferova grafika, Plavi meandar za 800 do tisuću eura, iz sedamdesetih. Na aukciji će se naći i “Lastovo” Ede Murtića za 50 do 55 tisuća eura.

Portret oca Marina Tartaglie, koji je bio izložen na izložbi u Umjetničkom paviljonu, i “Mrtva priroda” Slave Raškaj, koja je bila izložena u Klovićevim dvorima, za početnu cijenu imaju 20, odnosno 26 tisuća eura.

Tartaglin otac

Mrakovčić još izdvaja sljedeća djela: “Dva odlična rana rada Marijana Trepšea iz dvadesetih, “Mrtvu prirodu” Karla Mijića, što spada u umjetnikove godine bavljenja magičnim realizmom, zatim “Na Savi”, zemljaški rad koji potpisuje Ernest Tomašević 1935. i pravo je malo remek-djelo s nekoliko planova u malom formatu, također i dva ulja Andrije Maurovića. Svi ga znamo kao autora stripova, njegovo je slikarstvo virtuozno, ali relativno zanemareno”.

Naći će se i suvremeni radovi strip autorice i slikarice Dunje Janković, slikarica Anabel Zanze i Ivane Puljić te kiparice Alane Kajfež, kao i rad nedavno preminulog umjetnika Borisa Glumca Slavenskog, skulptura sastavljena od 316 plastičnih srca pod nazivom “I Love You”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:07