JEDINSTVENI PARK SKULPTURA

VERUDELA ART PARK Sutra se otvara nova pulska vizualna i umjetnička atrakcija na 5.500 kvadrata

 Goran Šebelić / CROPIX
 

Umjetnost, odnosno skulptura istarskih umjetnika našla je svoj novi dom - na pulskom poluotoku Verudela. Tamo se sutra otvara jedinstveni park skulptura na 5.500 kvadrata nazvan Verudela Art Park gdje će uz samo more i nedaleko najvećih pulskih hotela biti smješteno sedam skulptura i instalacija koje će biti jednako atraktivne danju i noću. Naime, osam je umjetnika izradilo sedam raznih skulptura na temu putovanja i oblaka kako bi oživjeli ovaj dosad zapušteni gradski prostor na pulskom šetalištu. Osvjetlio ih je nagrađivani pulski dizajner svjetla Dean Skira sa svojim timom pa će ovo definitivno biti posebna pulska atrakcija. Njen će se pravi izgled vidjeti tek u petak navečer kada će se po prvi put upaliti svjetla. Projekt je vrijedan 4,3 milijuna kuna.

Svoje jedinstvene skulpture od kamena i metala, ali i drugih materijala izradili su pulski kipari Eros Čakić, Robert Pauletta, Vedran Šilipetar, Roberta Weissman Nagy i Bojan Šumonja te otac i sin Gualtiero i Simone Mocenni koji djeluju u Puli i Milanu. Jedini kipar koji je odabran za izradu skulpture na Verudeli koji nije iz Istre je Siniša Majkus iz Matulji. Projekt je inicirao jedan od čelnih ljudi najveće pulske hotelske kuće Arena Hospitality Groupe Reli Slonim, koji inače slovi kao veliki ljubitelj umjetnosti. On je nešto slično vidio na samom jugu Italije.

-To je park umjetnice Niki De Saint Phalle koji sam posjetio prije tri godine. Taj me prostor oduševio što zbog samih skulptura, što zbog činjenice da je interaktivan. U njemu su boravile obitelji s djecom koja su uživala. Želio sam da se tako nešto ostvari i u Puli i drago mi je da smo to realizirali, kazao je Slonim koji je projekt ostvario i uz pomoć Grad Pule koji je „poklonio“ zemljište te pulske Turističke zajednice. Na projektu je bila posebno angažirana ugledna pulska povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić Cvajner kao autorica umjetničkog koncepta, koja je i svojevrsna kustosica ovog parka. Savjetima su joj pomogli profesori na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu Petar Barišić te Ante Rašić.

Pula, 280519. 
Na praznom prostoru iznad plaze Ambrela vec dugo vremena se postavlja park skulptura.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / CROPIX

-Ovo je tematski park koji je ujedno i interdisciplinaran i multimedijalan i heterogen. Vjerujem da će on živjeti puno duže od svih nas, a kada smo tražili osnovni motiv pala nam je na pamet magična riječ putovanje, kazala je ova povjesničarka umjetnosti. Uz putovanje glavna nit vodilja čitavog koncepta bio je i oblak, a posebno su se za projekt odabrali domeći autori i projektanti. Naime, sam su prostor osmislili arhitekti iz pulske tvrtke URBIS, Leonid Zuban i Dino Krizmanić i time definirali 7 „otoka“ koji kao skulpturalne instalacije podcrtavaju ideju mobilnosti i putovanja, odnosno oblaka kao sinonima i simbola suvremenog turizma.

Obojica su pojasnila kako tih sedam interesantnih skulptura i pogleda na istu stvar, ali drugačijim izvedbom i materijalima, povezuju mekane kontinuirane prostorne linije od cor-ten čelika. Prostorne linije prate denivelaciju terasasto postavljenog terena, oblikuju usjeke i nasipe, približavaju se i udaljavaju jedna od druge stvarajući tako prostorne napetosti, te formiraju krajolik za pozicioniranje pojedinih skulptura. Na samom cor-tenu ispisani su oceani i mora kao simbol lokacije, ali i teme parka „putovanja“, što je osmislio pulski dizajner Željko Burić.

Pula, 280519. 
Na praznom prostoru iznad plaze Ambrela vec dugo vremena se postavlja park skulptura.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / CROPIX

Umjetnici su oblake i putovanja vidjeli u kamenu, metalu, pleksiglasu. Jedna od vrlo atraktivnih interaktivnih skulptura je i vremenski stroj Bojana Šumonje. Zanimljiva je jer ima krila koje podsjećaju na stare avione one braće Wright, a vjetar će okretati propeler na skulpturi.

-Jedan dio te skulpture je staromodno avionsko krilo, a dugi je suvremena forma od prokroma. Imao sam intenciju da taj prokrom bude ogledalo koje će deformirati sliku okoliša i mijenjati je. Jer ono što mi vidimo kao sliku svijeta, ne znači da je to prava slika svijeta. Skulptura ima i volan koji služi za povratak u prošlost ili odlazak u budućnost, znači omogućit će putovanje kroz vrijeme, pojasnio je Šumonja svoj koncept.

Roberta Weissman Nagy se pak odlučila za metal, a u izradi njene skulpture pomogli su joj uljanikovci iz Vodnjana.

Pula, 280519. 
Na praznom prostoru iznad plaze Ambrela vec dugo vremena se postavlja park skulptura.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / CROPIX

-Meditacija i interakcija su mi bili najjača vodilja u projektu. Željela sam napraviti skulpturu koja će biti maksimalno interaktivna, a vidim da se već na njoj zadržavaju djeca pa mislim da sam taj dio pogodila, kazala je ova umjetnica. Njezin kolega Eros Čakić čija je skulptura napravljena od kamena i pleksiglasa koji navečer mijenja boje, kaže da bi trebala dati osjećaj putovanja.

-Ovo je jedan portal koji govori o našem kamenu, arhitekturi i tradiciji. Skulptura će se koristiti i za odmaranje i sjedenje i živjet će s ljudima, poručio je Čakić. Najmlađi kipar među odabranima je Vedran Šilipetar koji je inspiraciju za svoju minimalističku skulpturu crpio iz svojih putovanja Europom.

-Htio sam realizirati skulpturu koja je lišena svake naracije, koja je minimalistička te koja će svojom formom i materijalima evocirati nešto istarsko. Na neki način sam prizemljio oblake, zaključio je Šilipetar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:00