URONJENI U KRAJOLIK

VIDEO: JUBILARNA 10. HT NAGRADA ZA HRVATSKU SUVREMENU UMJETNOST Podrška zaštiti spomeničke baštine NOB-a

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 06.04.2017. u 16:09

Zagreb, 060417.
Avenija Dubrovnik.
U Muzeju suvremene umjetnosti, svecano su dodijeljene nagrade pobjednicima desetog natjecaja HT nagrade za hrvatsku suvremenu umjetnost.
Na fotografiji: nagradjeni Igor Grubic.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / HANZA MEDIA

Dobitnici su izabrani između 29 radova predstavljenih na izložbi u MSU koja se, uz besplatni ulaz, može razgledati do 9. travnja

ZAGREB - Ovogodišnja deseta HT nagrada  za hrvatsku suvremenu umjetnost, dodijeljena je u četvrtak u Muzeju suvremene umjetnosti Igoru Grubiću, za njegov poetsko-eksperimentalni video rad "Spomenik", kojim uz umjetničku odašilje i aktivističku poruku o potrebi očuvanja spomenika NOB-a koji danas u Hrvatskoj većim dijelom propadaju.

 

"Ta nagrada nije samo potvrda mog kreativnog rada, već i podrška potrebi za zaštitu značajne spomeničke baštine koja je ugrožena, osobito na Petrovoj gori", rekao je Grubić.

 

"Riječ je o mjestima jakog emotivnog naboja i stradanja ljudi, ako ih ne poštujemo onda nećemo niti poštivati sami sebe", istaknuo je.

 

Grubićev rad strukturiran je kao niz od devet portreta spomenika u različitim fazama propadanja, koji su tek dio mnogih koji su zapušteni devedesetih godina i promatrani isključivo kroz ideološku prizmu bivše države.

 

"Sinergijom slike, atmosfere, zvuka, dramaturgije i spomeničke apstraktne modernističke forme autor je ostvario poetsko djelo vrhunskog umjetničkog dometa", ocijenila je članica žirija Nataša Ivančević u obrazloženju nagrade,, koja iznosi 75 tisuća kuna.

 

Ona smatra kako je, među autorima koji se bave umjetničkim aktivizmom i problematiziraju spomeničku baštinu otišao korak dalje i nadilazi aktivizam.

 

"Uronjeni u krajolik, u osmišljenim kadrovima, spomenici su postali visoko estetizirane slike, uzdignuti do statusa živog organizma", ustvrdila je Ivančević, dodajući kako je film lišen patetike i suptilno otvara općeljudska pitanja o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti spomenika kao tekovine jednog vremena.

 

Drugu nagradu, 45 tisuća kuna,  osvojio je Davor Sanvincenti za multimedijalnu instalaciju "Nedefinirana divljina" koji je član žirija Rainald Schumacher opisao kao "izvrsnu umjetnost koja otvara um, ruši predrasude i omogućuje iskusiti stvarnost u novom i drugačijem svjetlu".

 

Po njegovim riječima, Sanvincentijevo djelo, sastavljeno od 16mm crno-bijelog filma i found footage materijala, definira "jedinstven umjetnički prostor kao vrstu osjetilne komunikacije koja uvelike izmiče jeziku i poziv je za osjetinom i otvorenom umjetnošću koja nije ograničena na jezik ili prenošenje u riječi".

 

Treću nagradu, 40 tisuća kuna, dobila je Ines Matijević Cakić za crtež kosom na tkanini "Portret s kosom" koji je, kako sama kaže, svojevrsna memorabilija u njenom životu, prvom šišanju kćeri.

 

Predsjednica žirija i ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić ustvrdila je u obrazloženju nagrade kako je autorica "na suzdržan i jednostavan, ali dojmljiv način upravo kosom govori o temi koja je duboko emocionalna i osobna s jedne, a zapravo tako univerzalna i vječna s druge strane, o odnosu majke i kćeri umjetnice koja se već iskazala kao izvrsna crtačica i ovom prigodom to ne mora ponovno dokazivati".

 

Posebno priznanje 10. natječaja žiri je dodijelio Fokus grupi za rad "Herbarij" - performativne šetnje dokumentirane kao herbarij, projekcije i fotografije.

 

Dobitnici su izabrani između 29 radova predstavljenih na izložbi u MSU koja se, uz besplatni ulaz, može razgledati do 9. travnja. Otkupljeni radovi postaju dio fundusa MSU-a, odnosno Zbirke HT nagrada – MSU Zagreb.

 

Nagrada publike bit će proglašena 11. travnja, nakon prebrojavanju glasova, a najsretniji posjetitelj osvojit će i posebnu nagradu. Ta nagrada nije otkupna već iznosi deset tisuća kuna kao poticaj umjetniku za daljnji rad.

 

Pomoćnica ministrice kulture Iva Hraste Sočo rekla je kako je HT nagrada vrijedan model međusektorske suradnje koji je u proteklih deset godina uvelike obilježio suvremenu hrvatsku umjetnost, a i poticaj je umjetnicima s obzirom da njihova djela trajno ulaze u zbirku od nacionalnog značaja.

 

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić zahvalio je svima koji su dosad prijavljivali svoje radove i organizirali natječaj, ustvrdivši kako je natječaj i izložba potvrđuju da je "Zagreb europski grad kulture iako to titulu formalno ne nosi".

 

Nina Išek Međugorac iz HT-a, podsjetila kako cijeli projekt HT nagrade za suvremenu umjetnost prati i prvi digitalni muzej Artt.hr, izvijestivši kako ga je putem digitalnih medija dosad popratilo više od 40 tisuća ljudi.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo