U KLOVIĆEVIM DVORIMA DO 11. OŽUJKA

'VLAHO BUKOVAC: PARIŠKO RAZDOBLJE' Izložba koja je privukla 25 tisuća posjetitelja i pružila dva nova otkrića

Slika 'Daleko od doma' nalazila se u zbirci Bukovčeva engleskog pokrovitelja

Izložbu “Vlaho Bukovac: pariško razdoblje 1877. - 1893.” koja traje još do 11. ožujka vidjelo je, kako su nam javili iz Klovićevih dvora, 25 tisuća posjetitelja. Kako tumače kustosice izložbe Petra Vugrinec i Lucija Vuković, izložba je rezultirala novim otkrićima o Bukovcu, među kojima su i pronalasci još dviju slika, koje se od jučer također mogu pogledati u galeriji.

Prva je slika pod nazivom “Daleko od doma”, koja se nalazila u kolekciji Bukovčeva engleskog pokrovitelja Samsona Foxa.

Čežnja za domom

Kako opisuju kustosice izložbe: “Slika prikazuje Ciganku raspuštene duge crne kose s licem u poluprofilu. Na glavi joj je crvena tokica ukrašena dukatima. Odjevena je u bijelu prozračnu bluzu od tila kroz koji se nazire tijelo i suknju orijentalnog uzorka žive crvene i zlatne boje. Oko vrata ima ogrlicu od dva niza dukata, posebnom pažnjom slikani su narukvica i naušnice. Ruke su prikazane u složenoj igri dugih tankih prstiju iznimne elegancije”. Nastavljaju kako je tema koja uglavnom prikazuje sjetne lutalice karakteristična za viktorijansku književnost ili američke romane istoga razdoblja i nije čudo da je privukla Samsona Foxa, engleskog milijardera koji je posjedovao talionicu željeza, kao i gradonačelnika Harrogatea blizu Leedsa, te nastavljaju: “Istodobno, i sam je Bukovac često patio od nostalgije za domom, svojim jugom i rodnim Cavtatom te se temi vraća još jednom u praškom razdoblju kada mu pozira kći Ivanka. Sjetan pogled u daljinu sugerira nomadska lutanja i čežnju za domom”. Slika se, može se vidjeti na arhivskoj fotografiji, nalazila u galeriji u velikom zdanju Groove House.

U autobiografiji Bukovac “Moj život”, u kojoj se spominje i ova slika, umjetnik slikovito opisuje posjet engleskome bogatašu i svakodnevicu engleskog visokog društva te raskoš Foxove rezidencije. Njegovo druženje s Foxom pada u razdoblje najvećega uzleta kada je biran za gradonačelnika Harrogatea. Nakon Foxove smrti 1904. izvršitelji oporuke rasprodali su na aukciji londonske tvrtke Knight Frank & Rutley cijelu zbirku, pa tako i Bukovčeve radove. Početna joj je cijena navodno bila tek dvadeset funti. Slika je zavedena i reproducirana u monografiji Vere Kružić Uchytil.

Japanka s lepezom

Drugu novu sliku na izložbi Bukovac je naslikao pod pseudonimom Paul Andrez. Kustosice navode kako se radi “o ljupkom prikazu Japanke koja mašući lepezom pozira ispred koloristički nevjerojatno bujne pozadine. Žena odjevena u japanski kimono crvene i zlatne boje cvjetnih uzoraka prikazana je u tročetvrtinskoj figuri oblikovanoj karakterističnom art nouveau S linijom”. Slika stoji tik uz “Fantaziju”, koja je nedavno prodana na aukciji, te “Japanku” iz Moderne galerije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 06:11