VRAĆA SE KUĆI

VRIJEDNU SLIKU POZNATOG HRVATSKOG AUTORA PRONAĐENU NA NJUŠKALU PONOVNO ĆE SVI MOĆI VIDJETI Prodavač važnog djela otkrio policiji gdje ju je kupio

Mijo Kovačić (u krugu)
 CROPIX

Kako smo proteklog vikenda ekskluzivno objavili, slika 'Jama' legendarnog podravskog slikara Mije Kovačića pronađena je 25 godina nakon što je ukradena prilikom provale u hlebinsku Galeriju naivne umjetnosti.

Prodaja slike oglašena je 29. travnja na oglasnoj stranici Njuškalo, a oglašivač je za nju tražio 25.000 kuna. Da se slika pojavila na tržištu, umjetnikovu je obitelj obavijestio jedan ruski kolekcionar koji marljivo sakuplja hrvatsku naivnu umjetnost. Kontaktirana je policija koja je ukradenu umjetninu i pronašla.

A sliku 'Jama' će šira javnost nakon punih četvrt stoljeća ponovno moći vidjeti od subote. Tada će, naime, opet biti predstavljena i vraćena ondje gdje i pripada - u Galeriju u Hlebine.

Očekuje se dolazak i autora, barda naivne umjetnosti kako bi je ponovno mogao gledati uživo, piše Podravski.

"Sliku je vidio Vladimir Tenkin. On svake godine dođe i posjeti me, jako voli naivu. On je nazvao Galeriju Zagreb jer je znao da je slika ukradena, a oni su nazvali policiju koja je otišla čovjeku i uzela sliku. Mene su zvali da su sliku pronašli i onda sam išao na prepoznavanje", objašnjava Kovačić za Podravski.

U koprivničkoj policiji, gdje se 'Jama' sada nalazi, potvrdio je kako se radi o njegovu djelu nastalome pod impresijom potresne poeme 'Jama' Ivana Gorana Kovačića.

U policiji je doznao kako im je čovjek kod kojeg je slika pronađena rekao da ju je kupio na nekoj aukciji i da je prošla barem kroz pet ruku.

"Sad će opet biti u galeriji ili u muzeju, ne znam. Nije moje vlasništvo. Ako će biti primopredaje, sigurno ću doći", potvrdio je Kovačić.

Vrijednost pronađenog djela navodno se procjenjuje na 50.000 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:49