Festival plesa

ZA SVE KOJI NE VOLE RAZVIKANA MJESTA Svetvinčenat osvijetljen za plesače djeluje nadrealno

Španjolski kolektiv Señor Serrano: A House in Asia
Živopisan festival ponovno će ugostiti španjolski kolektiv Señor Serrano, inače nagrađen Srebrnim Lavom lani na Venecijanskom bijenaleu

Ovogodišnji Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat, odavno etabliran, koji ide 17. put, trajat će svega četiri dana, od 22. do 25. srpnja 2016. Program je, ako i skraćen (jer kriza nagriza općenito budžete za kulturu, dakle i za festivale), onda podosta probran i prikazat će predstave iz nekoliko europskih zemalja.

Festival nastavlja suradnju s međunarodnom plesnom platformom Aerowaves koja promovira nove, talentirane koreografe u Europi. U sklopu te suradnje hrvatskoj će se publici tako prvi put predstaviti Andreas Constantinou s koreografijom TheWOMANhouse, zatim mađarsko/ portugalski dvojac Anna Réti &. Tu je, nadalje, Ricardo Machado sa svojim radom POINT OF YOU.

U okviru glavnog programa Festival donosi rad poznate španjolske plesačice Lali Ayguade, odnedavna i uspješne koreografkinje. Predstavit će se koreografijom Kokoro.

Živopisan festival ponovno će ugostiti španjolski kolektiv Señor Serrano, inače nagrađen Srebrnim Lavom lani na Venecijanskom bijenaleu, koji je osvojio festivalsku publiku godine 2012. Sada se predstavljaju multimedijalnom ​predstavom “A House in Asia”.

Kao i dosad, većina programa uprizoruje se pod vedrim nebom, uglavnom u impozantnom i ujedno komornom Kaštelu Grimani te drugdje po ovome zanimljivom, tihom istarskom selu, Svetvinčentu.

Festival, među ostalim, osnivač je i Mediteranskog plesnog centra, koji pak u okviru festivala nudi program radionica za profesionalne plesače.

Ovaj festival zapravo preporučujem svakome ljetnom kulturnom turistu koji ne voli razvikane urbane centre i koji ne mari za more, a žudi za iznimnim malim događajima. Svetvinčenat je gotovo srednjovjekovno naselje te osvijetljeno za plesače djeluje gotovo nadrealno. Svaki program oslanja se na ambijent i gotovo bi se moglo reći da je ovisan o njemu. Gradić krasi i jedan gotovo posve autentičan renesansni trg, inače pust, koji sjajno oživi za trajanja festivala. Jedini problem koji vas može ozbiljno pogoditi jest nedostatak smještaja. Ako ne rezervirate unaprijed, nećete imati gdje prespavati. No, to i nije nužno. Svetvinčenat je na sat vožnje od većine mjesta u Istri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:23