POŠTENI NALAZNIK

ZAGREB PRIJE 1094. Slučajno pronađen novčić cara Hadrijana postavljen na pročelju Županijskog suda

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 14.12.2018. u 09:58

press

ZAGREB - U sklopu muzejske akcije "Zagreb dok ga još ni bilo – prije 1094. godine" u subotu, 15. prosinca, na pročelju zgrade Županijskog suda na Zrinjevcu, bit će otkriven spomenik "Novac cara Hadrijana", kopija brončanog sestercija koji je na tom mjestu pronađen u 19. stoljeću.

Riječ je o trinaestom u nizu spomenika postavljenih tijekom 28 godina sustavnog provođenja te muzejske akcije, podsjeća se u najavi Arheološkog muzeja u Zagrebu, u čijem se Numizmatičkom odjelu čuva original novca.

 "Gotovo stoljeće i pol kasnije od pronalaska, njegova je kopija interpolirana u pročelje zgrade Županijskog suda, na istu onu lokaciju gdje ga je davnih dana izgubio njegov nesmotreni vlasnik", dodaje se.

 Brončani sestercij rimskog cara Hadrijana (117. – 138. god.) pronađen je slučajno 1877. godine, prilikom izvedbe temelja zgrade Sudbenog stola, današnjeg Županijskog suda u Zagrebu.

 Akcijom "Zagreb dok ga još ni bilo – prije 1094. godine" obilježavaju se autentična mjesta pronalaska predmeta arheološkog i paleontološkog značaja, postavljanjem njihovih kopija na suvremene lokacije.

 Autori akcije "Zagreb dok ga još ni bilo - prije 1094.“ su Zoran Gregl, Nenad Jandrić, Željko Kovačić i Ozren Domiter, a koordinira ju zagrebački Arheološki muzej.

 Model spomenika izradio je Zdravko Ladiš, a napravljen je u Ljevaonici umjetnina Akademije likovnih umjetnosti (ADU) u Zagrebu.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo