DOBROTVORNA AKCIJA

ŽELITE NA SVOM ZIDU IMATI PICASSA? Nema problema, sudjelujte u lutriji: za samo 100 eura možete dobiti njegovo djelo vrijedno milijun eura

Nature Morte
 Stephen Chung / Alamy / Alamy / Profimedia

Ako želite Picassa na svojem zidu, možete okušati sreću u lutriji koju organizira francuska neprofitna dobrotvorna organizacija Aider les Autres (u prijevodu “Pomozi drugima”).

Na njihovu web siteu za 100 eura možete kupiti kartu koja je ulaznica u neku vrstu nagradne igre u kojoj će jedan sretnik osvojiti originalno djelo jednog od najvećih slikara u povijesti. Slika o kojoj je riječ naslovljena je “Nature Morte” (u prijevodu “Mrtva priroda”), a nastala je 1921. godine. To ulje na platnu prikazuje stol na kojem su novine i čaša apsinta, a procijenjena je na milijun eura. Trenutačno je u Picassovu muzeju u Parizu, a pripada vjerojatno najvećem kolekcionaru Picassa na svijetu Davidu Nahmadu.

Fondacija koja organizira ovu humanitarnu akciju kupit će sliku od Nahmada sredstvima prikupljenim kupnjom ulaznica za sudjelovanje u igri. Slika ima dva certifikata, a autentičnost je potvrdilo i dvoje Picassove djece, Maya Widmaier-Picasso i Claude Ruiz-Picasso.

Višak prikupljenih prihoda namijenjen je CARE Internationalu, organizaciji koja radi na poboljšanju uvjeta u školama te osiguravanju zaliha pitke vode u Kamerunu, Maroku i na Madagaskaru. Ovo nije prvi put da Aider les Autres na ovaj način dijeli Picassa. Prvi su put akciju organizirali 2013. kada je 25-godišnji vatrogasac iz Pennsylvanije dobio crtež “L’Homme au Gibus”.

Izvlačenje za aktualnu lutriju zakazano je za 6. siječnja, a iz Aider les Autresa su najavili kako planiraju da to postane godišnja tradicija, s time da će prihodi svake godine ići drugoj organizaciji. Šanse da dobijete ovog Picassa su oko 1:200000.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:21