POPUT BLIZANKI

ZGODNE BALERINE ZAGREBAČKOG HNK Metar dugačke ekstenzije za uloge Sissi radili smo četiri sata, a nosile smo ih mjesec dana

 Bruno Konjevic / CROPIX
 

Na baletnom rasporedu zagrebačkog HNK više nema baleta “Elizabeta Austrijska - Sissi” u koreografiji i režiji Patricea Barta na glazbu Bedřicha Smetane te u aranžmanu dirigenta izvedbe Ermanna Floria, koji je imao izvedbe tijekom veljače, pa su tako bez svojih dugih kosa ostale i članice baletnog ansambla Natalia Kosovac i Iva Vitić Gameiro.

Dakako, ne radi se o njihovim prirodnim kosama, nego o metar dugačkim ekstenzijama, koje su junakinje predstave nosile utjelovljujući Elizabetu Austrijsku, kćer vojvode Maksimilijana Josipa Bavarskog, koja se sa sedamnaest godina udala za cara Franju Josipa I., odnosno njezin alter ego Melankoliju.

Prirodne vlasi

Za njihove je kose tijekom veljače bio zadužen poznati zagrebački salon Renata.

- Nataliji smo u subotu skinuli kosu, a Iva je na rasporedu danas. U četvrtak je bio zadnji dan predstave, a djevojke su također prale i održavale kosu kod nas. Radi se o metar dugačkim ekstenzijama od prirodne kose, koje se doma ne mogu održavati. Kosa se može zapetljati prilikom pranja i zato se mora jako nježno i detaljno prati. Kosu smo naručili posebno za djevojke, ona je vrlo dugačka i ljudi obično ne nose takve ekstenzije, koje su u pravilu rezervirane za scenu. Sam proces postavljanja ekstenzija traje između tri i četiri sata - rekli su nam u salonu Renata.

Hrvatsko narodno kazaliste, balerine Natalija Kosovac i Iva Vitic Gameiro, balet Kraljica Elizabeta Sisi. 
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjevic / CROPIX

- Sva sam si bila ponosna na tu užasno dugu kosu. Međutim, bio mi je problem to što je nisam mogla sama prati. Često smo odlazili u salon na tretmane, jer to s ekstenzijama vrlo se lako zakomplicira ako nisi pažljiv - poručila je prvakinja baleta Iva Vitić Gameiro te dodala da je ekstenzije nosila cijeli mjesec, dok je god “Elizabeta Austrijska - Sissi” bila na programu. U svakodnevnom joj životu, kaže, kosa nije toliko smetala, a često ju je plela u pletenicu ili riblju kost.

Hrvatsko narodno kazaliste, balerine Natalija Kosovac i Iva Vitic Gameiro, balet Kraljica Elizabeta Sisi. 
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjevic / CROPIX

Privikavanje

- Nisam mogla nositi punđu jer to je toliko puno kose da bi mi glava izgledala ogromno i vukla bi me unazad - prisjetila se prvakinja baleta.

To joj nije bio prvi susret s tako dugačkim ekstenzijama, budući da je sbalet već bio u programu zagrebačkog HNK. - Tada sam ih nosila tri i pol mjeseca. Bio nam je to prvi put da plešemo s ekstenzijama, pa smo ih stavile mjesec dana prije praizvedbe kako bismo se pripremile. Treba se naviknuti plesati s tolikom kosom - rekla je Vitić Gameiro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:14