POZNATI ARHITEKT

ZOOM RAZGOVORI PAVICE KNEZOVIĆ BELAN Idis Turato: 'Opet ćemo svi biti zajedno, to je bit svakog grada, no dobro je da smo vidjeli koliko smo krhki'

    AUTOR:
    • Pavica Knezović Belan

  • OBJAVLJENO:
  • 10.04.2020. u 21:51

 

Idis Turato (55) jedan je od najzanimljivijih hrvatskih arhitekata. Autor, sa Sašom Randićem, Muzeja Apoksiomen u Malom Lošinju, kao i nagrađivane Kuće Gumno (2014.) na Krku, jedan je od kuratora programa EPK Rijeka pod nazivom 'Slatko i slano'.

Također, povjerenik je ovogodišnjeg hrvatskog nastupa na 17. Bijenalu arhitekture u Veneciji koji je, zbog krize izazvane pandemijom koronavirusa, prolongiran za kraj kolovoza.

Ovaj profesor na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu uvijek je izuzetno zanimljiv sugovornik; potpuno uronjen u recentna događanja, s nadahnutim i nerijetko vizionarskim pogledom u  budućnost. I s besprijekornim ukusom za rock'n'roll.

Razgovarali smo, između ostalog, o bliskoj budućnosti zajedničkog života i stanovanja što je ujedno i, totalno proročanski, tema ovogodišnjeg Bijenala arhitekture, kao i o posljedicama potresa u Zagrebu i krize izazvane korona virusom, na naše živote.

 

Izdvajamo