GoT GROZNICA

DOŠAO JE I TAJ DAN! Premijerno prikazana prva epizoda sedme sezone 'Igre prijestolja', što sve čeka glavne junake i hoće li se vratiti u Hrvatsku?

 

Iako je prethodnih šest sezona 'Igra prijestolja' uvijek startala u travnju, predstojeću sedmu sezonu morali smo čekati sve do sredine srpnja, ali napokon je došao i taj dan.

Premijerna epizoda sezone emitirala se u noći na ponedjeljak, a hrvatski obožavatelji mogli su je na HBO-u vidjeti u isto vrijeme kada i američki, već u 3 sata ujutro. Oni koji nisu željeli ostati budni, moći će epizodu pogledati u ponedjeljak navečer u 20 sati ili tijekom dana na HBO On Demand.

- Počinjemo kasnije jer je na kraju ove sezone zima napokon stigla, a to znači da sunčano vrijeme više nema nikakvu svrhu. Tako da smo sve malo pogurali kako bismo dobili tmurno vrijeme čak i na onim sunčanijim mjestima na kojima snimamo - pojasnili su autori serije David Benioff i Dan Weiss.

Actress Rose Leslie and Kit Harington at the Los Angeles Premiere for The Seventh Season Of HBO's
Profimedia, SIPA USA
Rose Leslie i Kit Harington na premijeri sedme sezone u Los Angelesu

Već je poznato da će ova sezona imati samo sedam epizoda umjesto uobičajenih 10, ali bol zbog te činjenice trebala bi biti donekle ublažena njihovim trajanjem. Tako premijerna epizoda ima 59 minuta, a finale sezone čak 81, možda i 90 minuta. Nažalost, nakon toga slijedi nova katastrofa, jer se nagađa da bi osma i posljednja sezona mogla doći tek 2019. godine. Osim toga, ta će sezona imati samo šest epizoda, iako bi te mogle trajati po 80-ak minuta svaka.

- Iskreno ne znamo kada će biti emitirane te posljednje epizode. Ima puno natezanja oko datuma, još nismo ni blizu odluke - rekao je Benioff.

Traileri koje smo imali prilike vidjeti pokazali su nam mnogo toga - puno akcije, s Jonom Snowom u borbi s White Walkerima, Jamiejem u ratu, morskom opsadom, zmajevima i Dothrakijima u napadu, okršaju Neokaljanih s Lannisterima...

Klimaks šeste sezone ostavio nas je s Jonom Snowom kao novim Kraljem na Sjeveru i Branom koji je saznao da Jon nije kopile Neda Starka nego sin Rhaegara Targaryena i Lyanne Stark.

Dany je napokon zaplovila prema Westerosu, a u trailerima i na fotografijama sa seta vidljivo je da je došla na Dragonstone, dvorac njezine obitelji i mjesto na kojemu je rođena. U njezinoj pratnji su Tyrion i Varys, a u jednoj od epizoda tamo će se susresti s Jonom i Davosom, što je također bilo vidljivo iz fotografija sa snimanja.

Zmajevi, posebice Drogon, sada su veliki kao Jumbo jet - kažu producenti - a na jednoj od fotografija vidljivo je da Dany ide u bitku na Drogonovim leđima. Protiv koga? Najsigurnija oklada je protiv Lannistera, nakon što je Cersei uzurpirala prijestolje. Prema scenama iz foršpana, međutim, vrlo je lako moguće da su Khaleesi, Dothrakiji i Neokaljani prvo otišli u napad na Casterly Rock, sjedište Lannistera.

Među obožavateljima se pojavila takozvana "Queenslayer teorija" - dakle da će Jamie ubiti svoju sestru/ljubavnicu Cersei, a glumac koji igra Jamieja Nikolaj Coster-Waldau najavio je da će njihov odnos postati još kompleksniji. Također je otkrio da će "Jamie preuzeti odgovornost i zauzeti mjesto svoga oca u ovoj sezoni".

Jedna od teorija govori da bi se u ovoj sezoni trebao pojaviti i najavljeni Lord of Light te da bi to mogao biti jedan od tri lika - Jamie, Jon ili Davos. Vidjet ćemo. Lena Heady (Cersei) je pak uvjerena da će njezin lik umrijeti kad-tad, a kandidati za smaknuće su Jon Snow te Hound. Maisie Williams (Arya) i Isaac Hempstead Wright (Bran) imali su zajedničke scene, što skoro pa garantira novo okupljanje Starkovih.

Bit će još ponovnih sjedinjenja - Jorah Mormont (nadajmo se izliječen) trebao bi se vratiti svojoj voljenoj Khaleesi, a Jon Snow bi se napokon trebao dočepati Theona Greyjoya (snimljeni su zajedno na setu u nimalo nježnom susretu).

Dodatni okršaji koji se očekuju su konačni sukob između dva divovska brata, takozvani Cleganebowl, dakle između Hounda i zombificiranog Mountaina, koji se sada zove Sir Robert Strong, te između Eurona Crow's Eya i njegovih nećaka Yare i Theona. Što se njih dvoje tiče, Theon bi navodno u ovoj sezoni trebao doći do neke vrste iskupljenja, a Yara će se naći u ljubavnom klinču s Ellariom Sand.

Euron bi pak trebao biti jedna od glavnih sila zla u ovoj sezoni, utoliko da je glumac koji ga tumači, Pilou Asbaek, upozorio da će nakon njega "Ramsay Bolton izgledati kao mala beba".

Nagađa se i da će u finalu sezone doći do bitke između Lannistera i Tyrellovih, za koju je navodno bilo angažirano 13 glumaca iz glavne postave, 500 statista i 100 konja.

Za finale se priča i o sceni kraj Dragonpita u King's Landingu, koja uključuje Jona Snowa, Tyriona i Bronna. Naravno, vjerojatno slijedi i najveća bitka od svih, s White Walkerima.

- Imamo White Walkere i zmajeve, a kada se oni počnu susretati, priča će morati otići tamo gdje jednostavno mora otići - kazao je producent Bryan Cogman, dok je Benioff dodao: "Već dugo pričamo o 'ratu koji treba doći' - e pa taj rat je otprilike tu".

Naravno, Igra prijestolja ne bi bila to što jest da se ne dogodi pokolj ili dva. Ili smrt pokojega omiljenog/omraženog lika. Glumac Jacob Anderson (Gray Worm) natuknuo je da će u sezoni nastati "potpuni kaos, paničarim zbog ljudi".

Kad smo već kod toga, Gray Worm je dosta visoko na listi mogućih smaknuća kod GoT teoretičara, ponajviše zato što je dobio dosta prostora u trailerima i što je napokon snubio Missandei. Sljedeći na popisu je Littlefinger (a kao ruka pravde spominje se Sansa).

Kada je riječ o glavnim glumcima, Kit Harington (Jon Snow), Peter Dinklage (Tyrion), Lena Headey (Cersei), Emilia Clarke (Daenerys) i Nikolaj Coster-Waldau (Jaime) potpisali su ugovore za sedmu sezonu još krajem 2014. godine, a za osmu u lipnju 2016., kada su dobili navodnih 1,1 milijun dolara po epizodi. Dakako, ti ugovori ne znače da će se doista i pojaviti u osmoj sezoni - dakle, ne garantiraju da će preživjeti sedmu sezonu - nego je to samo garancija producentima da će imati te glumce ako ih budu željeli koristiti.

Hoće li se opet snimati u Hrvatskoj?

'Igra prijestolja' od svoje druge sezone snima se i u Hrvatskoj, uz Sjevernu Irsku, Maroko, Island, Maltu...

Počelo je s Dubrovnikom kao idealnom lokacijom za King's Landing, a snimalo se još na Lokrumu, u Splitu, Šibeniku, Imotskom, Trogiru, Kaštelima - posvuda. Međutim, otkako su u petoj sezoni otkrili Španjoslku, producenti su praktički odustali od Hrvatske, do te mjere da su aktualnu sedmu sezonu u Hrvatskoj snimili doslovce u tri dana. Nikolaj Coster Waldau (Jaime), Lena Heady (Cersei) i Hafþór Júlíus Björnsson (Mountain) došli su na jedan dan i snimili scene na stubištu Dominkanskog samostana, filmska ekipa ostala je još dva dana - i to je bilo to. Hoće li se ikada više vratiti? Teško je znati, ali ne treba biti posebno optimističan.

- Oni su kod nas maksimalno imali uvjete koji su bili idealni, ali u jednom trenutku im naprosto vizualno više nije trebalo. Hrvatska je dosta povoljna što se tiče produkcija, ali uvijek je pitanje sadržaja. Možeš ti neku zemlju raubati, ali ako ti ta lokacija nije najvažnija na svijetu, onda nema svrhe. Oni već imaju i dosta stock footagea, dakle snimljenog materijala iz Dubrovnika, tako da im nije vjerojatno nužno da ponovno dugo borave tu. Kako god bilo, ne treba zaboraviti da su oni nama jako puno donijeli - kaže ravnatelj HAVC-a Daniel Rafaelić. I to je točno.

Dubrovnik, 240914.
Jutros je poceo nastavak snimanja HBO serije Game of Thrones na dubrovackim zidinama. 
Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
Tonci Plazibat / CROPIX
na setu 'Igre prijestolja' na dubrovačkim zidinama 2014.

U prosjeku je budžet 'Igre prijestolja' za Hrvatsku iznosio oko 40 milijuna kuna po sezoni. Osim toga, Hrvatska, a ponajprije Dubrovnik, bilježe nemjerljiv marketinški benefit. Prema podacima HAVC-a iz 2015., potrošnja stranih produkcija u Hrvatskoj se nakon 'Igre prijestolja' učetverostručila.

- Prve godine smo imali prihod od 25 milijuna, druge 58 milijuna, a ove godine 105 milijuna kuna izvoza filmskih usluga i da nije bilo tog inicijalnog povjerenja, ovo se ne bi dogodilo - rekao je tada za Jutarnji bivši ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar.

Zbog čega je HBO Hrvatsku zamijenio Španjolskom? Novac je jedan od razloga - iako za petu sezonu nisu imali nikakve porezne olakšice u toj zemlji, već sljedeće godine španjolska vlada donosi poseban zakon i određuje olakšice za međunarodne produkcije od 15 posto, odnosno 35 posto za Kanarko otočje. Osim toga, u svim dokumentarcima o snimanju glumci i ekipa serije pokazuju neskriveno oduševljenje Španjolskom i Španjolcima. K tome, baza obožavatelja serije u Španjolskoj je ne samo brojnija, nego i dramatično fanatičnija. Evo primjera: kada su u Dubrovniku tražili 1000 statista, prijavilo bi se oko 10 tisuća ljudi, što je vrlo respektabilna brojka. No kada su u Španjolskoj tražili njih 600, pao je server jer se prijavilo - 86 tisuća. Dodatno, Španjolska ima oko 2500 potpuno očuvanih dvoraca svih mogućih stilova, postoje lokacije za praktički sve što im treba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:00