NJEGUJU NAŠU BAŠTINU

EUROPSKA TURNEJA ORKESTRA Glazbene boje Zagreba i Hrvatske Zagrebačka filharmonija predstavit će na znamenitim pozornicama koje su ispisivale povijest

 Marko Todorov / CROPIX

Nakon gostovanja u dalekim prekooceanskim zemljama: SAD-u (Carnegie Hall, New York), Kini, Argentini, Omanu i Kuvajtu, idućom turnejom glazbeni put vodi zagrebačke filharmoničare u europske glazbene centre: tri zemlje Austrija-Njemačka- Švicarska, pet gradova (Beč, Dresden, München, Zürich, Frankfurt) i pet prekrasnih gostujućih koncerata pod dirigentskim vodstvom Kristjana Järvija.

Hvaljen od publike jednako kao i od glazbene kritike, smatran je jednim od najinovativnijih dirigenata današnjice, čiji koncerti su „doživljaji koji oplemenjuju život“.

Glazbene boje Zagreba i Hrvatske Zagrebačka filharmonija predstavit će na znamenitim europskim pozornicama koje su ispisivale povijest, kako svjetske glazbe , tako i europskih gradova u kojima predstavljaju žile kucavice kulturnog života. Počevši od znamenitog bečkog Musikvereina, preko frankfurtskog Alte opera na kojoj je premijerno izvedena čuvena Carmina Burana Carla Orffa, zatim Gasteiga – sjedišta Münchenske filharmonije do akustički nadmoćnog Tonhallea u Zürichu na čijem je otvorenju 1895.g. dirigirao nitko drugi do Johannesa Brahmsa osobno.

U skladu s misijom čuvanja i njegovanja hrvatske glazbene baštine, Zagrebačka filharmonija će i na ovoj turneji u svojim koncertnim programima zastupiti djela hrvatskih skladatelja pa će se tako zvuci Simfonijskog kola Jakova Gotovca daleko (pro)čuti europskim putevima glazbe.

8.10. Musikverein, BEČ

9.10. Kulturpalast, DRESDEN

10.10. Gasteig, MÜNCHEN

11.10. Tonhalle Maag, ZÜRICH

12.10. Alte oper, FRANKFURT

Prestižna turneja Zagrebačke filharmonije u tri europske zemlje - Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj, predvođena sjajnim dirigentom Kristjanom Järvijem započela je u - Zagrebu. Koncertni program koji će filharmoničari predstaviti na turneji najprije su izveli pred svojom, zagrebačkom publikom, i to upravo na koncertu u petak, 4.10. u sklopu svog Plavog ciklusa u Lisinskom.

Svestrani Kristjan Järvi jedan je najintrigantnijih dirigenata nove generacije. Skladatelj, dirigent, aranžer i producent, hvaljen od publike jednako kao i od glazbene kritike, smatran je jednim od najinovativnijih dirigenata klasične glazbene scene zbog originalnih projekata i festivala koje stvara i predvodi, a u kojima uspješno spaja žanrove s ciljem razvoja drugačijih, novih i naprednih glazbenih doživljaja za publiku. Ne čudi stoga da se njegovi koncerti karakteriziraju kao „doživljaji koji oplemenjuju život“ .

Program europske turneje, spoj je djela klasičnog repertoara (Čajkovkijeva Snjeguljica, op. 12, izbor iz scenske glazbe te Griegov Klavirski koncertu u a-molu), s onim nešto suvremenijim ( Skladba Fratres, za gudače i udaraljke suvremenog estonskog skladatelja Arvo Pärta te skladba New York Songs Kristjana Järvija koji će se ovdje predstaviti ne samo kao dirigent, već i kao skladatelj) , a u skladu s misijom zagrebačkih filharmoničara da na međunarodnim pozornicama predstavljaju bogatu hrvatsku glazbenu i kulturnu ostavštinu, koncert će otvoriti Simfonijsko kolo istaknutog hrvatskog skladatelja Jakova Gotovca. Upravo su Gotovčeva djela, sa snažnim elementima narodne glazbe, više nego sva druga, zarana afirmirale hrvatsku glazbu u inozemstvu te je do danas ostao jednim od najpoznatijih skladatelja izvan granica Hrvatske čija su se djela izvodila na preko osamdeset europskih glazbenih pozornica.

U izvedbi Griegova Klavirskog koncerta te Järvijevih New York Songs predstavit će se nagrađivana pijanistica Soryang. Podrijetlom iz Južne Koreje, školovala se i usavršavala na na prestižnim europskim glazbenim konzervatorijima. Održava recitale po cijelom svijetu te redovito nastupa s najpoznatijim svjetskim orkestrima.

Europski glazbeni centri: Beč, Dresden, München, Frankfurt i Zürich od 8. do 12.10. bit će obojani glazbenim bojama Zagreba i Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:50