STUDIJ FILMA U SPLIT

Béla Tarr: Naša filmska škola bit će kao Bauhaus

ZAGREB - Otvaranje škole veliki je izazov i želim vam svu sreću zato što ćete je trebati - poželio je prodekan Akademije dramske umjetnosti Bruno Gamulin mađarskom redatelju Béli Tarru koji je jučer u prostorijama ADU predstavio doktorski studij filma u okviru Sveučilišta u Splitu koji s radom počinje na jesen.

- Podučavanje o filmu zapravo je nemoguće, jer svaki redatelj ima svoj jezik, svoje kulturno zaleđe i svoj redateljski senzibilitet i svaki redatelj je različit. Mladim redateljima možemo samo pomoći da budu hrabri i da budu svoji. Jednom kada uđu u filmsku industriju, bit će uništeni, a ovo je točka gdje mogu učiti kako da se tome odupru - izjavio je Tarr.

Poznati predavači

Na ideju za osnivanje ovog studija Tarr je došao nakon što je prošlo ljeto u sklopu 16. Splitskog filmskog festivala održao dvotjednu filmsku radionicu, a uz njega predavači će biti i mnoga renomirana imena iz svijeta filma, među kojima su redatelji Jim Jarmusch, Gus Van Sant, Aki Kaurismaki, Carlos Reygadas, glumica Tilda Swinton, kuratorica filmskog odjela newyorške MoMA-e Jytte Jensen, glavni čovjek dokumentarnog programa kanala ARTE Thierry Garrel te filmski kritičar Guardiana Jonathan Romney.

- Bilo je vrlo jednostavno pridobiti redatelje na suradnju, jednostavno sam sjeo, napisao im mail, a oni su s oduševljenjem prihvatili. Carlos Reygadas bio je, primjerice, vrlo zainteresiran, rekao je da će doći sa suprugom, a Kaurismaki je samo pitao može li dovesti i svoje pse - priča Tarr.

Otvaranje novog studija planirano je za 15. rujna, dan kada počinje Splitski filmski festival, a na studij u trajanju od tri godine ove će se godine moći upisati 16 polaznika. Za sada će se upisivati samo redatelji, a cijene će biti jednake onima drugih doktorskih studija u Hrvatskoj.

- Ne želimo elitnu školu za bogataše - poručili su Tarr i ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar, dok je pomoćnik ministrice kulture Vladimir Stojsavljević istaknuo kako je ovo jedan od najvažnijih projekata koje Ministarstvo kulture ove godine podupire.

Tri dijela

- Split je samo mjesto, to je prije svega hrvatski projekt jer će okupiti sve ono vrijedno što Hrvatska ima, a isto tako nam je namjera da polaznici budu najbolji kandidati ne samo iz Hrvatske, već i iz svijeta - dodao je rektor Sveučilišta u Splitu Ivan Pavić.

Studij će se sastojati od tri dijela: u teorijskom dijelu gostujući filmski kritičari, povjesničari filma i scenaristi sa studentima će analizirati filmove, a projekcije filmova održavat će se u javnim prostorima kako bi bile svima dostupne. Drugi dio bit će radionice, a u trećem, praktičnom dijelu studenti će raditi svoje vlastite filmove.

- Htio bih da ovaj studij ne bude tvornica, već laboratorij poput škole Bauhaus, nešto između obrazovne ustanove i pokreta, čiji će glavni moto biti sloboda - zaključio je Tarr.

Kao režiser Tarr je završio karijeru

Nakon što je snimio svoj posljednji film “Torinski konj”, koji je prošle godine u Berlinu ovjenčan Srebrnim medvjedom, Béla Tarr odlučio je oprostiti se od uspješne redateljske karijere i upustiti se u nove pothvate, među kojima je i podučavanje studenata.

- Kao redatelj rekao sam sve što sam imao i ovo je moja definitivna odluka. Mogao bih se samo ponavljati, a ne želim ponižavati gledatelje i dosađivati im - kratko je i bez nostalgije obrazložio Tarr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:19