40. ROĐENDAN

Generacije su rasle prateći kultnu emisiju ‘Ulica Sezam’

 AFP
Omiljena dječja emisija prvi je put emitirana 10. studenoga 1969. godine, a u utorak su njezinu ‘zrelu dob’ slavili Velika Ptica, Elmo, Grover, Keksomlat..., ali i Michelle Obama

Ulica Sezam, najdugovječnija dječja emisija američke televizije koja već desetljećima generacije i generacije mališana diljem svijeta uči pisati, brojati, toleranciji, važnostima prijateljstva, razlici između dobra i zla..., proslavila je 40. rođendan u utorak specijalnim izdanjem emisije u kojoj je gostovala prva dama SAD-a Michelle Obama te velikim slavljem na ulici ispred sjedišta “Ulice Sezam” u New Yorku.

Pripremanje djece za školu

Velika Ptica (Big Bird), Elmo, Grover, Keksomlat (Cookie Monster), Oskar, Berti, Erni..., svi su se 10. studenoga okupili na njujorškom asfaltu, ispred privremeno postavljenog znaka “Ulica Sezam 123”, kako bi zajedno sa svojim stvarateljima i ljudima koji su im udahnuli život slavili.

- Naš prvotni cilj bio je vrlo jednostavan: stvoriti uspješnu televizijsku seriju koja će utjecati na dječje živote, posebice na djecu iz siromašnih zajednica, te im pomoći da se pripreme za školu - kaže Joan Ganz Cooney, suosnivačica te omiljene dječje emisije.

HIV pozitivni lutak

Joan je emisiju stvorila s pokojnim Jimom Hensonom, ocem legendarnih lutkarskih likova iz “Ulice Sezam”, ali i iz “Muppet Showa”. Prva epizoda kultne lutkarske emisije prikazana je 10. studenoga 1969. godine, a otada je prikazano 4187 epizoda. Emitirana je u 140 zemalja te ima 122 osvojena Emmyja.

Emisija oduvijek radi na promicanju jednakosti i tolerancije među djecom, a od 2002. u svojim redovima ima i lika Kamija, prvog HIV pozitivnog lutka. Njegovo ime dolazi od afričke riječi “kamogelo”, što znači prihvaćanje - jedan od ciljeva emisije.

BARBARA NOLA, kći Mara (11), sin Jakov (15)

Bez obzira na trendove, još uvijek najbolja emisija

Moja djeca su “Ulicu Sezam” gledala dok su bila mala, ali ja sam je kao dijete voljela još više nego oni. Mi to tada nismo ovdje mogli gledati, ali sam je ja gledala kod sestrične u Kanadi. Bila sam očarana. To je za mene bilo nešto najbolje na svijetu i nije mi se bilo teško dignuti u 7.15 ujutro kako bih je gledala. Emisija ne uči samo djecu korisnim stvarima, poput pisanja, nego ih uči dobroti, prijateljstvu, ljubavi... Nije čudno da je opstala toliko godina, jer bez obzira na trendove i sve promjene, dobro je još uvijek dobro, zlo je zlo, a djeca su nježna bića koja vole toplinu i dobrotu.

DUŠKO ĆURLIĆ, kćeri Karla (11) i Ela (6,5)

Nedjeljom ujutro gledao sam je na TV Sarajevu

Sjećam se kada sam kao klinac nedjeljom ujutro na Televiziji Sarajevo gledao “Ulicu Sezam”. Za mene je to bilo nešto posve novo i drugačije. Uživao sam. Danas imam dvije kćeri i nedavno me oduševila njihova reakcija kada su počele gledati “Ulicu Sezam”. Danas se puno toga za djecu radi vrlo površno, tek toliko da im se privuče pažnja, zbog čega je ova emisija pravo osvježenje.

KREŠO DOLENČIĆ, kći Marta (9,5) i sin Đuro (7)

Kada bi se barem HTV ugledao na njih

Ja sam emisiju gledao kao mali, a moja je djeca gledaju danas. Ja sam volio Veliku Pticu, a oni vole Elma. No, od onda do danas “Ulica Sezam” je ostala jednako lijepa, pametna i tolerantna. Uči djecu ispravnim stvarima, promiče vrijednosti koje su jako važne. Veliki sam obožavatelj Jima Hensona, pa tako volim i Muppete. Krasno je vidjeti tako impresivan dječji program koji je prihvatio cijeli svijet i bilo bi lijepo kada bi se HTV barem malo ugledao na njih kada je riječ o ulaganju u dječji program.

JADRANKA IVANIŠ YAYA, kći Lucija (5)

S toliko ljubavi i duha nije ni mogla propasti

“Ulica Sezam” je definitivno jedna od najboljih emisija na svijetu. Danas, kada je obožava moja kći, jednako je rado gledam kao i onda kada sam ja bila mala. Moja generacija je odrasla na njoj i na “Muppet Showu”. Izvrsna je, kreativna, pametna i duhovita. Lucija voli Elma, a meni je još uvijek najdraža Velika Ptica. Četrdeset godina je puno, ali kada je rađena s toliko ljubavi i duha, zaista nije mogla propasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:02