VJERODOSTOJNOST HITA

Nakon oštrih prozivki Netflix odgovara: ‘Kruna‘ je fikcija i nećemo dodavati nikakve disclaimere

 Supplied By Lmk/Ipa/Ipa/Profimedia
Serije ‘Kruna‘ uzdrkmala je dvor i političke krugove, koji se već danima bave pitanjem vjerodostojnosti događaja u novoj sezoni

Nakon prošlotjednih kontroverzi i prozivanja iz političkih krugova zbog upitne istinitosti radnje hit serije "Kruna", sada se napokon oglasio i Netflix.

Podsjetimo, osim što su se protiv prikazanih događaja već pobunili iz kraljevske obitelji, sada je reagirao i britanski državni tajnik za kulturu, medije i sport Oliver Dowden. On traži od Netflixa da seriju jasno označi kao djelo fikcije.

Ova platforma "ne planira" dodati disclaimer, tj. izjavu o odricanju odgovornosti za "Krunu" navodeći kako je njihova raskošna drama o britanskoj kraljevskoj obitelji fikcija.

U službenoj izjavi iz Netflixa tvrde da su seriju od samog početka predstavljali kao dramsku seriju, što ona i jest, a ne dokumentarac kako neki sada navode.

image
Supplied By Lmk/Ipa/Ipa/Profimedia

- Uvijek smo "Krunu" predstavljali kao dramu - i imamo puno povjerenje da naši korisnici razumiju da je to djelo fikcije koje se uglavnom temelji na povijesnim događajima - kažu.

- Stoga, nemamo planove - i ne vidimo potrebu - dodati disclaimer - dodaju.

Podsjetimo, osim što su se protiv događaja prikazanih u najnovijoj četvrtoj sezoni serije koja prati život britanske kraljice Elizabete II., a u aktualnoj sezoni bavi se i princezom Dianom i Margaret Thatcher, već pobunili iz kraljevske obitelji, prošlog je tjedna reagirao i britanski državni tajnik za kulturu, medije i sport Oliver Dowden. On je zatražio od Netflixa da seriju jasno označi kao djelo fikcije.

image
Supplied By Lmk/Landmark/Profimedia

- Bojim se da će nova generacija gledatelja, koja ove događaje nije proživjela, pomisliti da se sve odvilo baš kako je prikazano u seriji - rekao je Dowden za The Mail on Sunday.

Zanimljivo, pitanjem povijesne vjernosti nitko se nije bavio tijekom ranijih sezona serije koja je premijerno prikazana još 2016. godine i prati dugu vladavinu kraljice Elizabete II. koja je započela 1952. godine.

No, radnja aktualne četvrte sezone smještena je u 1980-e, desetljeće podjele u Britaniji. Među likovima su konzervativna premijerka Margaret Thatcher, čiji je 11-godišnji mandat transformirao i podijelio Britaniju, i pokojna princeza Diana, čija je smrt u automobilskoj nesreći preobrazila naciju i svijet.

image
Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia

Neki su konzervativci kritizirali prikaz programa Thatcher, koju glumi Gillian Anderson. Prva britanska premijerka, koja je umrla 2013., prikazana je mahom kroz sukob s kraljicom Elizabethom, koju glumi Olivia Colman, no neki pak ističu da je njihovo neslaganje u seriji pretjerano.

image
Netflix/Everett/Profimedia

Kreator "Krune" Peter Morgan, čiji rad također uključuje drame koje tematiziraju nedavnu povijest "Kraljica" i "Frost / Nixon", branio je svoje djelo, rekavši da je temeljito istraženo i istinito u duhu.

Charles Spencer, Dianin brat, pozvao je Netflix da doda disclaimer.

image
Supplied By Lmk/Landmark/Profimedia

- Mislim da bi "Kruni" enormno pomoglo kad bi na početku svake epizode izjavio da "to nije istina, ali da se temelji na nekim stvarnim događajima" - rekao je za ITV.

- Brine me da ljudi misle da je ovo sve potpuna istina i to nije fer - dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 17:01