JUTARNJI PREPORUČUJE

Što gledati za produljeni vikend: Dragulji s Netflixa, malo smijeha i jedan opaki triler...

scena iz serije 'Maid'
 Netflix/Planet/Profimedia
Ako ste pak raspoloženi za kino, u njima još uvijek vladaju veliki hitovi poput ‘James Bonda‘, ‘Dine‘ i ‘Tome‘

DAVE CHAPPELLE: THE CLOSER

stand up specijal, 72 minute

NETFLIX

Američki stand-up gigant Dave Chappelle izazvao je pravu pomutnju svojim finalnim specijalom koji je snimio za Netflix. I ponovno je odradio sjajan posao, jer pred nama su 72 minute bezobraznog "tongue in cheek" humora, promišljanja cancel kulture i obračuna sa svim vrstama rasizma. Ovo je šesti Chappelleov specijal za Netflix po ugovoru iz 2016 godine i doista je isporučio, jer jedan je bolji od drugoga.

"The Closer" je odmah po lansiranju izazvao medijski rat u Americi, a razne LGBTQ zajednice pozivale su na povlačenje specijala s Netflixa. Streaming div je, međutim, stao iza svoje zvijezde - više pročitajte OVDJE - a problem cancel kulture i slobode govora na primjeru ovog showa detaljno je u svom tekstu objasnila Pavica Knezović Belan, urednica Svijeta kulture.

Na kraju, voljeli ga ili mrzili, Chappelle je iznimno talentirani pripovjedač i komičar, a njegov zadnji specijal proletjet će vam u tren oka.

SEX, LOVE & GOOP

reality show Gwyneth Paltrow, 1 sezona

NETFLIX

Što god mislili o Gwyneth Paltrow, ne može joj se poreći talent za biznis i medije, a novi reality show ove američke glumice, oskarovke, modela, autorice dječjih audioslikovnica i vlasnice kompanije Goop dobro je prošao i kod kritike i publike.

"Sex, Love & Goop" reality je show u kojem šest potpuno različitih parova prolazi kroz seksualnu terapiju s Gwyneth i još pet stručnjaka, a o čemu se točno radi, zna naša novinarka Tena Šarčević - više pročitajte OVDJE.

Nastavak je to njezine suradnje s Netflixom na kojemu možete pronaći i njezin "Goop Lab" koji se na udaru našao jer su neki tvrdili da promovira pseudoznanost.

THE TRIP

norveški crnohumorni triler, 114 minuta

NETFLIX

Noomi Rapace i Aksel Hennie ludo su zabavni kao bračni par u novom krvavom filmu Tommyja Wirkole. Odlaze na vikend u planine, kao odmoriti se, ali se zapravo mrze i jedno drugo žele ubiti. Na njihovu nesreću, neće to ni stići jer tamo ih čekaju nezvani gosti s još opakijim planom, pa će se zapravo boriti za goli život.

Ovaj križanac Tarantina, Rodrigueza i Tobea Hoppera vrlo je zabavan iako na trenutke prekrvav, a ne znate što je zabavnije - glupe bračne svađe ili trenuci kad krenu raditi puške i noževi. Ako vas zanima više, OVDJE bacite oko na našu preporuku.

MAID

biografska drama, miniserija

NETFLIX

Netflix ima još jedan globalni hit - nakon "Squid gamea" i serije "You" sad se po gledanosti prema vrhu penje i ova miniserija i prijeti da prestigne uspješnice poput "Bridgertona" i "Daminog gambita". Riječ je o adaptaciji bestselera New York Timesa koji je napisala Stephanie Land, a autorica serije je Molly Smith Metzler.

Radnja prati Aleksandru Russell (glumi je Margaret Qualley), 25- godišnju majku koja živi u prikolici s dvogodišnjom kćeri i mužem zlostavljačem, a prolazi pravi pakao siromaštva i zlostavljanja dok pokušava pobjeći od muža. Kritičar Jutarnjeg Jurica Pavičić oduševljen je serijom, a što on kaže - pročitajte OVDJE.


SQUID GAME, NETFLIX

prva sezona, 9 epizoda, akcijska distopija

r: Hwan Dong-hyuk

g: Lee Jung-jae, park hae-soo, Jung Ho-yeon

Južnokorejski streaming fenomen najgledanija je serija u povijesti Netflixa koja je srušila sve rekorde, ali i izazvala žestoke rasprave oko nasilja. Zašto nije prikladna za djecu možete pročitati ovdje, a urednica Svijeta kulture Pavica Knezović Belan ima drugačije mišljenje o tome, slažete li se s njom?.

Ako još niste stigli pogledati ovu seriju o kojoj svi pričaju posljednjih tjedana, a u kojoj se više stotina ljudi podvrgava opasnim igrama u kojima će ili poginuti ili se obogatiti bacite oko na recenziju našeg kritičara Nenada Polimca.

Pravo je čudo da je takva serija uopće ugledala svjetlo dana, a koliko je teško autoru bilo snimati? Pa izgubio je šest zuba zbog stresa.


YOU, NETFLIX

treća sezona, 10 epizoda, triler sapunica

r: Greg Berlanti, Sera Gamble

g. Penn Badgley, Victoria Pedretti

Kako izgleda život jednog nepopravljivog romantika koji iz tihog i sramežljivog mladića izrasta u psihotičnog stalkera i serijskog ubojicu, lucidno, lepršavo i s puno stila prikazuje još jedna Netflixova uspješnica "You". Uostalom nije bez vraga baš nova sezona te serije srušila Squid Game s trona najgledanijih. Serija je već u svojoj trećoj sezoni, a naš (anti)junak Joe Goldberg nakon peripetija u prve dvije sezone nađe srodnu dušu, dobije dijete i svi zajedno odsele u naoko idilično predgrađe Los Angelesa. Joe ima dva problema- uskoro će ga ponovno obuzeti potrebe za stalkanjem žena, a i supruga mu je- ubojica. Vrijedi li sve to gledanja? MI mislimo da vrijedi, evo i zašto.


PRIZORI IZ BRAČNOG ŽIVOTA, HBO GO

jedna sezona, 5 epizoda, ljubavna drama

r: Hagar Levi

g: Oscar Isaacs, Jessica Chastain

Rijetko koja ljubavna drama je izazvala toliko rasprava oko svog kraja ali i općenite pozornosti kao ova američka adaptacija istoimene švedske serije Ingmara Bergmana iz 1973. godine. Pisalo se tome kako se zbog serije povećao broj razvoda u svijetu, a radnja prati bračni par (fantastični Isaacs i Chastain) koji je pred rastankom. Koliko je stvarno dobra zabilježio je i naš kritičar Jurica Pavičić. Što nam je o seriji u ekskluzivnom intervjuu rekao sam autor pročitajte ovdje, a polemiku o kraju zabilježila je i urednica Svijeta kulture Pavica Knezović Belan.


NO TIME TO DIE, kino

špijunski akcijski triler, 163 minute

r: Cary Joji Fukunaga

g: Daniel Craig, Rami Malek, Lea Seydoux

Sad kad je sve konačno završilo, jedno je jasno- Daniel Craig ostat će zlatnim slovima upisan kao jedan od najboljih James Bondova u povijesti, a ovaj ukupno 25 film iz franšize i njegov peti ukupno, posljednji je u kojem se pojavljuje. Film je prošao produkcijski pakao, Craig je bio na rubu da ga odbije, a prvi redatelj Danny Boyle je odustao od snimanja. Dodajmo tome i silne odgode premijere zbog korone, pa je zapravo pravo čudo da je na kraju riječ o odličnom filmu, što misli i naš kritičar Nenad Polimac. Koliko je Craig zapravo bitan za franšizu pročitajte ovdje, a ako vas zanima koga Craig nikako ne želi za svog nasljednika pročitajte ovo.

"No time to die" je ujedno i najdulji Bond dosad, traje pune 163 minute, a kraj je rijetko koga ostavio ravnodušnim.


DINA, kino

adaptacija kultnog sf romana, 156 min

r: Dennis Villeneuve

g: Timothee Chalamet, Oscar Isaacs, Rebbeca Ferguson

Zovu ga najiščekivanijim filmom godine i novim Star Warsima i Gospodarima prstenova. Dina, adaptacija kultnog romana Franka Herberta napokon je u kinima, a mi smo ga pogledali i uz sve ono dobro u njemu primijetili smo i jedan problem. Naš kritičar Nenad Polimac zadovoljan je pak viđenim, a kritičari se slažu kako je redatelj uspio u nemogućem- na veliko platno prenijeti izuzetno velik i gusto napisan kultni roman o borbi dviju moćnih obitelji oko pustinjskog planeta koji u svojem pijesku skriva najdragocjeniji začin bez kojeg nisu moguća intergalaktička putovanja. Dodat ćemo još i da u filmu briljiraju Stellan Skarsgard kao glavni negativac, barun Harkonnen te da film staje usred radnje, a drugi dio još službeno nije odobren.


TOMA, kino

biografska drama

r: Dragan Bjelogrlić

g: Milan Marić, Tamara Dragičević

Dugo se o nekom srpskom filmu nije toliko raspravljalo uoči njegovog dolaska u hrvatska kina. Osim što je biografiju pjevača Tome Zdravkovića u Srbiji pogledalo 700 tisuća ljudi, a neki su i uhapšeni, debatiralo se i kako će uopće proći kod nas. Evo što o filmu misli naš kritičar Jurica Pavičić.


LAST DUEL, kino

povijesni ep, 153 min

r: Ridley Scott

g: Matt Damon, Adam Driver

Možda u američkim kinima i nije prošao slavno, ali novi film Ridleya Scotta svakako je vrijedan pažnje, kaže naš kritičar Jurica Pavičić. Riječ je adaptaciji knjige koja istražuje stvarni slučaj iz 1389 godine, kada je održan zadnji službeno priznati dvoboj od strane francuskog suda u kojem se do smrti bore dvojica vitezova nakon što je jedan optužio drugog da mu je silovao suprugu. Scenarij su napisali Matt Damon i Ben Affleck.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:37