HUMAN RIGHTS FESTIVAL

Od Godardova ‘Socijalizma’ do katoličke vjerske pasije

Najavljena je retrospektiva Alexandra Klugea, prvoborca ‘novog njemačkog filma’

ZAGREB - Projekcijom filma “O bogovima i ljudima” francuskog redatelja Xaviera Beauvoisa u ponedjeljak u Zagrebu počinje Human Rights Film Festival . Riječ je o festivalu koji je od početka bio manje društveno-politički, a više filmski festival koji donosi kvalitetne naslove za filmofile. Tako je i ove godine.

Eksperimentalni esej

Pažnju “žešćih” filmofila skrenut će nesumnjivo “Film socijalizam”, legende francuskog novog vala Jean-Luca Godarda. “Film socijalizam” je eksperimentalni film esej, na temu klasnog društva i sudbine Zapada, a zbiva se na jednom kruzeru.

Trosatni krimić

Od igranih filmova valja obratiti pažnju na “Auroru”, trosatni filozofsko-modernistički krimić Rumunja Cristija Puiua. Od dokumentaraca tu je “Najopasniji čovjek na svijetu: Pentagon Papers”, film o Jesseu Ellsbergu, svojevrsnom prethodniku Juliana Assangea i Wikileaksa, koji je kao pentagonski insajder objavio dokumente o američkim lažima vezanim uz Vijetnam.

Nemontirani materijali

Moj osobni “best of” festivala je film “Autobiografija Nicolaea Ceausescua”. Riječ je o trosatnom dokumentarcu rumunjskog likovnog umjetnika Andreia Ujice koji se sastoji od nekomentiranih, propagandnih materijala iz ere rumunjskog despota.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:01