82. DODJELA NAGRADA

Oscar: Očekivana ‘iznenađenja’

Jedini neočekivani dobitnik na ovogodišnjoj dodjeli Oscara je onaj u kategoriji izvan engleskoga govornog područja

Ratna drama “Hurt Locker/NarednikJames” redateljice Kathryn Bigelow pobijedila je na dodjeli 82. Oscara u Los Angelesu. Film o američkom timu za razminiranje stacioniranom u Iraku osvojio je Oscara za najbolji film te ukupno najviše (šest) akademijinih nagrada, uključujući one za najbolji film i izvorni scenarij.

“Avatar”, film koji je po mnogo čemu obilježio sezonu i kojeg se smatralo popriličnim favoritom, doživio je težak poraz i osvojio samo tri Oscara u tehničkim kategorijama. Tako se na dodjeli Akademijinih nagrada dogodilo upravo onakvo iznenađenje kakvo smo u Jutarnjem predvidjeli u subotu: u srazu bivšeg supruga i supruge pobijedila je supruga, a Kathryn Bigelow preko noći je ušla u povijest.

Što se glumačkih kategorija tiče, ove godine nije bilo nikakvih iznenađenja, pobijedili su mahom glumci koji su dobili i Zlatne globuse te unaprijed isticani kao favoriti. Iznenađenje se zato dogodilo u kategoriji najboljeg filma izvan engleskog govornog područja. U toj kategoriji apsolutnim su se favoritima smatrale dvije lanjske canneske uspješnice, njemačka “Bijela vrpca” Michaela Hanekea te francuska gangsterska drama “Prorok” Jacquesa Audrillarda. No, konačnu je pobjedu ponijela argentinska kriminalistička drama “Tajna njenih očiju” Juana Josea Campanelle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:35