Oscar ‘10.: Filmska Akademija ponovno pokazala da (ni)je ipak sve u novcu

Za najbolju glumicu ‘tuku’ se inače dobre prijateljice Sandra Bullock i Meryl Streep, a za glumca favorit je Jeff Bridges

Ipak je sve u novcu. Organizatori ovogodišnje dodjele Oscara ne kriju zadovoljstvo zbog odluke odbora upravitelja Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti (ukupno ih je 43), čija je ta nagrada zaštitni znak, da se broj nominiranih za najbolji film proširi s pet na deset natjecatelja.

Ako ništa drugo, na taj će način više popularnih filmova sudjelovati u borbi za nagradu, a ako njih nema u finalu, tko će gledati televizijski prijenos dodjele nagrade? Vjerovali ili ne, televizijski prijenos postao je okosnica čitavog Akademijinog biznisa: strepi se koliko će biti oglašivača i kolika će biti cijena 30-minutnog spota. Priredba ne smije biti predugačka ni suviše dosadna, a voditelji moraju biti vrhunski zabavljači. Kao ozbiljno upozorenje ističe se dodjela nagrade u veljači 2008. godine, koja je imala vrlo nizak “rating”, što nije ni čudo ako se uzme u obzir da je slavodobitnik “Nema zemlje za starce” braće Coen, u američkim kinima zgrnuo jedva 75 milijuna dolara bruto, a njegovi najveći konkurenti “Okajanje”, “Michael Clayton” i “Bit će krvi”, niti toliko (jedino je tragikomedija “Juno” Jasona Reitmana bila miljenik publike). Prošle godine “rating” je poskočio, jer je Oscara osvojio popularni “Milijunaš s ulice” Dannyja Boylea, a i Hugh Jackman pokazao se na razini povjerenog mu zadatka.

Vrhunski improvizator

Ovogodišnja dodjela trebala bi proći izvrsno, jer su počevši od Nove godine svi televizijski prijenosi bili iznimno gledani, od dodjele Zlatnih globusa do Super Bowla, finala američkog nogometa, a zasigurno će pomoći i činjenica da je deset nominiranih filmova u kinima zaradilo petnaest puta više od onih pet iz prošle godine. Svatko će rado pogledati priredbu koja se vrti oko filmova koje je gledao, bilo da je riječ o “Avataru”, “Priči o prvaku”, “Distriktu 9”, “Nemilosrdnim gadovima” ili crtiću “Nebesa”.

Osim toga, voditeljski par odlično je pogođen: Alec Baldwin i Steve Martin otimali su se za naklonost Meryl Streep u komediji “Suviše je složeno”, koja je ovog Božića u kinima zgrnula 110 milijuna dolara. Ukoliko se budu pozivali na situacije iz toga filma, gledatelji će barem znati o čemu je riječ. Martin je, istina, veteran u tom poslu, obavljao ga je već dva puta i odličan je s timom pisaca koji priređuju scenarij dodjele, dok će Baldwin “solirati”, što mu s obzirom na njegovu reputaciju vrhunskog improvizatora, neće biti osobito teško.

Kod kuće uz televizor

Nešto je više muka bilo s prezenterima, tj. onima koji će otvarati kuverte s odlukama glasača Američke akademije i (naizgled) se iščuđavati nad rezultatima.

Namjera da se privuče što više zvijezda nije uspjela, jer je mnogima to samo još jedna u nizu gala priredbi u Hollywoodu, nakon desetak sličnih, i radije bi je pratili samo iz dvorane ili kod kuće uz televizor. Naposljetku su uspjeli nagovoriti Barbru Streisand, Johna Travoltu, Roberta Downeyja Jr.-a, Samuela L. Jacksona, Charlize Theron, Queen Latifah i Kathy Bates da obave taj posao, pridružili su im se komičari Tina Fey, Steve Carell, Ben Stiller i Sacha Baron Cohen, dok je mlada garda - Kristen Stewart, Taylor Lautner, Zac Effron i Miley Cyrus - bila oduševljena pozivom. Sean Penn, Penelope Cruz i Kate Winslet nisu se mogli izvući već i stoga što su prošle godine dobili Oscara.

Još jedna okolnost ide na ruku ovogodišnjoj dodjeli. Prošle ste godine morali biti zbilja neupućeni ukoliko niste pogodili da će trijumfirati “Milijunaš s ulice”, a ne “Neobična priča o Benjaminu Buttonu” ili “Žena kojoj sam čitao”, međutim, ove godine nema izglednog pobjednika. Isprva se činilo da je “Avatar” čisti favorit, pogotovo nakon što je postao najkomercijalniji film svih vremena, nadmašivši prihod donedavnog rekordera “Titanica” za gotovo milijardu dolara, međutim, postupno se stekao dojam da mu je to dovoljno priznanje. Njegov najveći konkurent “Narednik James” nedavno je dobio nagrade ceha američkih producenata i ceha američkih redatelja, što je dostatno da se počne sumnjati u prednost koju je stekao “Avatar” na dodjeli Zlatnih globusa, kada je pobijedio “Narednika Jamesa” u kategoriji najbolje drame.

Ukoliko “Avatar” ipak dobije glavnog Oscara, postat će film s najvećom zaradom koji je ikad primio tu nagradu. No takva titula je vrlo relativna. Kada su “Zameo ih vjetar”, “Kum” i “Titanic” pobrali hrpu Oscara, također su bili najgledaniji filmovi toga razdoblja, pa su ih poslije drugi pretekli. Isto to bi se jednom moglo dogoditi i “Avataru”.

Ipak, ukoliko glavni Oscar pripadne “Naredniku Jamesu”, bit će to film s najmanjom zaradom kojem je ikada pripala ta nagrada. Film je premijerno prikazan na venecijanskom festivalu još 2008. godine, dobio je nekoliko manje važnih priznanja, te ovacije na festivalu u Torontu i u jesen naredne godine krenuo u američka kina, zaradivši skromnih 12 milijuna dolara bruto (koštao je deset milijuna).





Kad se izlije septička jama

Greg Shapiro, jedan od producenata, time je bio zadovoljan, jer je glavni cilj većeg dijela ekipe bio povratiti uložena sredstva.

No kada je doznao da je film dobio samo jednu nominaciju za Oscara manje od favoriziranog “Avatara”, oduševljeno je poslao e-mail redateljici Kathryn Bigelow: “Sjeća li se itko dana na snimanju kada se odvod septičke jame izlio u sobu za “catering”, pa su svi pobjegli kući povraćati? Jeste li tada pomislili da ćemo završiti s devet nominacija?!”.

Je li sve odlučeno?

Burno će biti i u kategoriji najbolje ženske uloge. Sandra Bullock je, istina, favoritkinja zahvaljujući odličnoj ulozi južnjačke mondenke koja posvaja tamnoputog beskućnika u “Priči o prvaku”, a dobila je i nagradu ceha američkih glumaca, koji su itekako brojni u Američkoj akademiji, pa je, reklo bi se, sve odlučeno.

Ipak, Meryl Streep je za ulogu kulinarske zvijezde Julije Child u komediji “Julie & Julia” dobila svoju šesnaestu nominaciju, a najviše je sreće imala u početku karijere, kada je dobila Oscara za epizodu u filmu “Kramer protiv Kramera” i nagradu za glavnu ulogu u “Sophijinom izboru”: kasnije su je nominirali katkad i bez većeg razloga, međutim, ove je godine često spominju, što možda nije bez vraga.

Kod glumaca po svoj prilici neće biti iznenađenja, jer je Jeff Bridges za sjajnu ulogu ocvalog country pjevača u “Ludom srcu” pobrao sva priznanja koja se moglo dobiti, od Zlatnog globusa do nagrade ceha američkih glumaca. Njegov konkurent Colin Firth je, kako tvrdi, prihvatio ulogu profesora homoseksualca, potresenog smrću ljubavnika u “Samotnom muškarcu” ponajviše stoga jer mu je to bila zadnja prilika da se skine pred kamerama prije no što navrši pedesetu, bio je vrlo jasan glede svojih izgleda u toj kategoriji: “Nemam iluzija”.





Umalo sve pokvario

Jedan e-mail umalo je pokvario izglede “Narednika Jamesa”. Mlađi producent Nicholas Chartier snubio je elektronskom poštom prošlog tjedna znance da glasaju za njegov film, a ne za onaj od 500 milijuna dolara, misleći naravno na “Avatara”. Bilo je to upravo u vrijeme kada su članovi Akademije morali definitivno odlučiti za koga će glasati. Ipak, to na kraju nije naškodilo izgledima filma.





Nominacije 'Avatar'

- najbolji film, najbolji redatelj (James Cameron), montaža, scenografija, fotografija, originalna glazba, montaža zvuka, miksanje zvuka, vizualni efekti

Nominacije 'Narednik James'

- najbolji film, najbolja muška glavna uloga (Jeremy Renner), redateljica (Kathryn Bigelow), originalni scenarij, montaža, fotografija, originalna glazba, montaža zvuka, miksanje zvuka

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 18:21