FILMOFILI DOLAZE NA SVOJE

Osmi Zagreb film festival seli iz SC-a na više lokacija po gradu

Osmo izdanje najvećeg zagrebačkog filmskog festivala održat će se od 17. do 23. listopada na više lokacija u gradu – u kinima Europa, Tuškanac i Dokukinu Croatia, MSU-i i Plesnom centru

Osmo izdanje najvećeg zagrebačkog filmskog festivala održat će se od 17. do 23. listopada, a program će se moći pratiti na više lokacija u gradu – u kinima Europa, Tuškanac i Dokukinu Croatia te u Plesnom centru, koji će za potrebe festivala na tjedan dana postati atraktivna kinodvorana. Dio programa rezerviran je i za Muzej suvremene umjetnosti u Novom Zagrebu – prelazeći Savu prvi put, ZFF se doslovno širi Zagrebom. 80-ak filmova složeno je u 7 programa, a za Zlatna kolica bori se 47 filmova u glavnom programu.

Glavni program ZFF-a obilježit će glumci-redatelji: prošlogodišnji pobjednik Xavier Dolan dolazi s drugim filmom ' Izmišljene ljubavi' (Heartbeats) o prijateljima u ljubavnom trokutu, glumica Feo Aladag snimila je odličan debitantski film 'Kad odemo' o mladoj Turkinji u sukobu sa svojom tradicionalnom obitelji, Samantha Morton (publici ZFF-a poznata iz filmova 'Sinegdoha, New York' i 'Kontrola') dolazi s prvijencem ' The Unloved', a Taika Waititi, koji je već gostovao na ZFF-u s filmom 'Orao protiv morskog psa', donosi film ' Boy', priču o istoimenom dječaku koji sredinom 80-ih odrasta na Novom Zelandu uz glazbu Michaela Jacksona. O odrastanju na drugačiji način priča ' Tilva Roš' Nikole Ležaića, film u kojem glavne uloge imaju maloljetni skejteri, naturščici koji igraju sami sebe. U programu je i ' Cirkus Columbia' bosanskog oskarovca Danisa Tanovića.

Ove je godine izuzetno jak i dokumentarni program – u njemu se nalazi aktualni pobjednik IDFA-e ' Pošast' ('Colony') o propadanju pčelarstva u Americi, svjež i duhovit pogled na ženske menstrualne probleme daje ' Mjesec u tebi' redateljce Diane Fabiánove, s čak tri nagrade publike dolazi film o bendu glazbenika koji su suočeni s mentalnom ili tjelesnom invalidnošću ' Jednom u životu', a u programu je i najbolji balkanski dokumentarac s Dokufesta ' Svijet po Ionu B.' Alexandera Nanaua o skitnicama na bukureštanskim ulicama koje sanjaju da će postati uvaženi suvremeni umjetnici. Svjetsku premijeru imat će film ' Ja sam Isus' Valerie Gudenus o religijskim zajednicama formiranim oko osoba koje tvrde da su Isusove inkarnacije, a program zaključuje priča o svakodnevici američkih vojnika u bazi na najopasnijoj poziciji u Afganistanu, 'Restrepo', najbolji dokumentarni film na Sundanceu.

Popratni programi puni su različitih filmskih delicija:

' Moj prvi film' prikazat će debitantske radove njemačkih redatelja: Toma Tykwera (redatelja kultnog 'Trči, Lola, trči'), Fatiha Akina, Wolfganga Beckera (redatelja 'Good-bye Lenin') i drugih. U hitovima europskih kinematografija, programu Velikih 5, gledat ćemo i Gerarda Depardieua u francuskom filmu 'Mamut' ('Mammuth'), a obiteljsku priču u čijoj pozadini stoje sedamdesete i izbori za Miss na talijanskoj obali donosi talijanski film ' Najljepša' ('La prima cosa bella').

Novi program 'Strano, a naše' prikazuje filmove inozemnih produkcija u kojima su važne uloge odigrali naši glumci: Marija Škaričić ('Shahada'), Bojan Navojec ('Deliver Us From Evil') i Krešimir Mikić ('Forecast'), a za djecu je i ove godine spreman program Vip Bibijada u kinu Europa. Besplatne reprizne projekcije Vip Bibijade za djecu i roditelje bit će u Muzeju suvremene umjetnosti.

Inspirirani događajima oko Varšavske ulice, ali i mnogobrojnim drugim protestima kojima u posljednje vrijeme svakodnevno svjedočimo, organizatori su pripremili program Film: Protest o građanskim protestima.

Pošalji sms, snimi film!

Imaš genijalnu ideju za kratki igrani film, ali ne znaš kako ju razraditi u scenarij? Prijavi se na scenarističku radionicu Palunko i možda ćeš 2011. na Zagreb Film Festivalu gledati baš svoj film!

Osmu godinu za redom u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, a u sklopu ZFF-a, od 18. do 23. listopada, održava se scenaristička radionica Palunko. U pet dana radionice, uz mentore Dalibora Matanića, Zvonimira Jurića i Tomislava Zajeca, dvanaest će odabranih polaznika kroz praktični rad svoje ideje razraditi u filmske scenarije, a najbolji će od njih osvojiti i realizaciju u produkciji Hrvatskog filmskog saveza i Propeler filma te premijeru na Zagreb Film Festivalu 2011. godine.

Ako želiš sudjelovati u Palunku 8 pošalji svoju ideju za kratki igrani film sročenu u najviše 160 znakova na broj 091 70 91 250 do 3. listopada 2010. S istoga broja moguće je poslati neograničen broj poruka! Trideset najboljih ideja po izboru žirija ulazi u slijedeći krug, čiji će se rezultati, na temelju sinopsisa koje će njihovi autori u roku od tjedan dana razraditi, saznati najkasnije 17.10. 2010.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:14