POLIMAC PREPORUČUJE

Pogledali smo Mank, novi hit na Netflixu: Kako je nastao scenarij za ‘najbolji film svih vremena‘

David Fincher se s "Mankom", prvim filmom nakon "Nestale" iz 2014., uključio u višedesetljetnu debatu o scenariju "Građanina Kanea"
Gary Oldman kao Herman J. Mankiewicz
 Netflix/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia

Slavna američka filmska kritičarka Pauline Kael naljutila je mnoge kolege kritičare i holivudske filmaše kada je u 50 tisuća riječi dugačkom predgovoru knjige "The Citizen Kane Book" koja je izašla u listopadu 1971. godine, a koji je ranije te godine objavljen u časopisu The New Yorker, oživjela raspravu o scenariju filma "Građanin Kane" redatelja Orsona Wellesa.

Kael je u svom kontroverznom eseju slavila rad koscenariste filma Hermana J. Mankiewicza te umanjila doprinos drugog koscenariste - Wellesa. Akademici, filmski kritičari, učenjaci te Wellesovi biografi i kolege stali su u obranu napadnutog filmaša i Kaeline su tvrdnje većinom pobijene. Esej je osobito razbjesnio redatelja, producenta i povjesničara filma Petera Bogdanovicha, inače dobrog Wellesovog prijatelja. Bogdanovich je u listopadu 1972. u eseju za časopis Esquire opovrgnuo sve Kaeline teze.

Polemika oko scenarija "Građanina Kanea" okončana je nakon što su objelodanjeni dokazi o Wellesovom radu na scenariju. Unatoč tome što su brojni kritičari i članovi akademske zajednice napisali reakcije na Kaelin esej, Wellesov ugled pretrpio je značajnu i nepopravljivu štetu.

Spomenuto prepucavanje evidentno je pomno pratio novinar i scenarist Jack Fincher, otac filmskog redatelja Davida Finchera, jer je o tom slučaju napisao scenarij za film koji je krajem 90-ih trebao režirati baš njegov sin.

Projekt je, međutim, zapeo u razvoju jer je David Fincher navodno inzistirao da se film snima u crno-bijeloj tehnici.

Scenarij je potom godinama stajao u ladici sve dok Netflix, streaming platforma s kojom je Fincher surađivao na serijama "Kuća od karata" i "Umolovac", redatelja nije pitao ima li neki projekt koji bi baš realizirati. Umoran od iscrpljujućeg rada na "Umolovcu", Fincher je iz ladice izvukao scenarij svoga oca i rekao da ima film koji želi snimiti, ali na svoj način. Netflix je pristao.

U novoj epizodi serijala "Polimac preporučuje" filmski i televizijski kritičar Jutarnjeg lista Nenad Polimac i novinar Jutarnjeg Damjan Raknić raspravljaju o tome je li "Mank" ipak malo prehermetičan za opću publiku te je li takva priča uopće odgovara redateljevu temperamentu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:58