POLIMAC O KUMEKU

‘Pristup je kaotičan, film ima jedan ključan problem zbog kojeg dolazi do laganog raspadanja‘

Nakon filmova o Ivici Todoriću i Miroslavu Kutli, Juričan se ovaj puta bavi zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem
Najava filma ”Kumek”
 Gazda/youtube

Premijeri dokumentarnog filma "Kumek" redatelja Darija Juričana (Gazda, Gazda: Početak), koja se održala 22. studenog u kinu Studentskog centra u Zagrebu, prethodila je promotivna kampanja kakva se na ovim prostorima rijetko viđa.

Juričan je prošle godine promijenio ime u "Milan Bandić" te se pod tim imenom kandidirao na predsjedničkim izborima. Tijekom kampanje koristio je slogane poput "Korupcija svima, a ne samo njima", "Što god vam ponude, ja nudim duplo" i "Korupcija: Sad il' nikad". Aluzija je bila više nego jasna.

Tijekom kampanje bio je iznimno aktivan na društvenim mrežama, a izveo je i niz performansa u kojima je ismijavao gradonačelnika Grada Zagreba, njegovog tadašnjeg imenjaka. Na izborima je u prvom krugu prikupio nešto više od 87 tisuća glasova te završio na petom mjestu.

Juričan je ubrzo nakon predsjedničkih izbora objavio najavu filma "Kumek", trećeg filma u serijalu "Gazda", serijalu koji trenutno čine istoimeni film iz 2016. godine, "Gazda: Početak" iz 2018. te "Kumek", koji bi u redovnu distribuciju trebao ići krajem ove godine.

Juričan se u "Gazdi" i "Gazdi: Početak" bavio kontroverznim ličnostima iz hrvatske javnosti - bivšim čelnim čovjekom koncerna Agrokor Ivicom Todorićem i poduzetnikom Miroslavom Kutlom, a u "Kumeku" se odlučio fokusirati na gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandićem, jednog od najdugovječnijih hrvatskih dužnosnika.

Film o Bandiću snimao se četiri godine, a djelomično je financiran putem platforme Indiegogo. Snimanje je počelo u Grudama u Bosni i Hercegovini, a kako Juričan navodi na stranici Indiegogo kampanje, njegov je tim pregledao dostupne novinske članke, televizijske snimke i sudske arhive.

U novoj epizodi serijala "Polimac preporučuje" filmski i televizijski kritičar Jutarnjeg lista Nenad Polimac i novinar Jutarnjeg Damjan Raknić govore o Juričanovom redateljskom pristupu, prikazu Milana Bandića i jednom ključnom problemu filma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:33