NAJBUČNIJI GLAS

VIDEO: DUGOOČEKIVANA SERIJA ZBOG KOJE SE TRESU MNOGI POLITIČKI I MEDIJSKI MOĆNICI Russell Crowe u ulozi života

 Profimedia, Planet
 

Roger Ailes spretno je balansirao između televizije i politike sve dok 1993. nije završio na TV mreži NBC, to jest njihovim kablovskim vijestima. Tamo je dobio otkaz zbog drskog i neprimjerenog načina ophođenja, ali ga je 1996. angažirao Rupert Murdoch za svoj kablovski kanal Fox News.

Tim zaokretom u Ailesovoj karijeri započinje mini-serija “Najbučniji glas” u produkciji kablovske mreže Showtime, čije prve epizode već sada možete gledati na usluzi HBO GO. Zapravo bi morali, jer je publicitet oko nje golem. Ponajprije zato što se bavi čovjekom koji je Fox News pretvorio u najgledanije vijesti u Americi, kontroverznom ličnošću koju su neko vrijeme nazivali i predsjednikom Republikanske stranke u sjeni, koji je 2016. u ranoj fazi jačanja današnjih ženskih pokreta morao napustiti Fox News zbog optužbi za seksualno zlostavljanje, ali se nije trebao žaliti: dobio je 40 milijuna dolara otpremnine, a političar za koga je godinama lobirao, Donald Trump, izabran je za američkog predsjednika.

21-7-2019

Annabelle Wallis wearing lingerie in the new episode of the TV series
Profimedia, Planet

Taj ga je uhljebio kao svog savjetnika, dužnost mu je bila da ga priprema za televizijske debate, a onda je iznenada preminuo. Pao je u svom vlastitom domu, u Palm Beachu na Floridi, ozlijedio glavu, no kako je bolovao od hemofilije, to se pokazalo smrtonosnim. Bilo je to 18. svibnja 2017.

Drugo, Ailesa glumi Russell Crowe u najzahtjevnijoj ulozi dosad. Da bi dočarao krupnog tajkuna, u početku je provodio i po šest sati s majstorom maske Adrienom Moratom (s njim je surađivao u biblijskom spektaklu “Noa”) da bi se to s vremenom smanjilo na tri sata.

Morat mu je posve izmijenio lice, dodao trbuh, pa premda se glumac ne tako davno dosta udebljao za snimanje filma svog prijatelja Joela Edgertona “Izbrisani dječak”, to nije bilo dovoljno da bi bio bar približno sličan Ailesovoj staturi. Pedantan kakav jest, Crowe je brižljivo proučio životopis lika koji igra, otkrio da je kao mladić bio talentirani pijanist, pa čak se zanosio mišlju da postane kazališni producent, ali su mu se ukazale unosnije prilike. Nije čak o njemu htio govoriti kao negativcu: kada je prije desetak dana voditelj talk showa ET Kanada predstavio Ailesa kao monstruma, Crowe nije htio izaći pred kamere i razgovarati o seriji.

THE LOUDEST VOICE, left to right: Guy Boyd (as Chet Collier), Aleksa Palladino (as Judy Laterza), Russell Crowe (as Roger Ailes) sin '2001', (Season 1, Episode 102, aired July 7, 2019),, Image: 455791713, License: Rights-managed, Restrictions: 102 - 2001, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Everett
Profimedia, Everett

Showtime je imao dosta problema oko pripreme produkcije, jer su neki od Ailesovih bivših suradnika bili zabrinuti kako će ih predstaviti u scenariju. Gabriel Sherman, pisac non-fiction knjige “Najbučniji glas u sobi”, objavljene 2014., kad je Ailes još bio živ, imao je dosta iskustva jer se i tada neprestano savjetovao s pravnicima, pa je znao tko mu je važan, a tko ne. Oni koji su htjeli izmamiti što više novca na račun svojih “patnji pod terorom šefa Fox Newsa”, naprosto su otpiljeni.

Prva epizoda, jednostavno nazvana “1995”, pokazuje Ailesa na prijelazu iz NBC-ja u Fox. Rupert Murdoch smatra da mu je on potencijalni džoker i povjerava mu program Fox News za koji još nije osigurao ni prostorije, ali Ailes je siguran u sebe i očito zna što je televizija. Svojim suradnicima objašnjava da je kablovska televizija poput niše za koju treba osigurati vjernu publiku. Kako je naći? Svakako među konzervativcima, jer su u medijima ionako dominantni liberali. Prvo se rješava skupih komentatora, kojima se ionako ne sviđa da budu pijuni u desničarskom kanalu, a zatim objašnjava svoju filozofiju: “Nismo mi tu da istražujemo što je istina, treba samo stvoriti privid da je ono što emitiramo istina”. Neskriveni seksist, zgrožen je kad vidi žene u hlačama na drugim kanalima, kod njega voditeljice moraju pokazivati noge, jer “svi to vole”, ali je i nevjerojatno sposoban: iako mu je Murdoch dao godinu dana vremena da pripremi Fox News, pod pritiskom vijesti da i Disney uskoro pokreće nešto slično, Ailes je sve završio za pola godine. Naizgled vjeran suprug (Beth Ailes glumi Sienna Miller, koju su prije svakog snimanja maskirali četiri sata, kako bi joj što više nalikovala), on ne samo da ima ljubavnicu Gretchen Carlson (Naomi Watts), koja će poslije svjedočiti protiv njega zbog seksualnog zlostavljanja, nego osobno opipava i svaku kandidatkinju koja bi htjela postati voditeljica. Sukobi u novom programu su neminovni, ali je prva emisija ipak emitirana u predviđenom roku.

Druga epizoda zove se “2001” i bavi se rušenjem njujorških Dvojnih tornjeva, a izvještavanje o tom događaju izguralo je Fox News na prvo mjesto među američkim televizijskim vijestima. Ailesova metoda je bila jednostavna, procijeni situaciju po osjećaju, naravno da bi glavni krivac mogla biti al-Qa’ida, pa dok su drugi tražili dokaze, on je već u svojim emisijama naveliko razvijao tu teoriju. Stao je sto posto uz Georgea W. Busha, tako da su ga morali upozoriti da razgraniči svoju posvećenost ili novinarstvu ili politici. No on je već zagrizao u osjetljivu granicu između politike i senzacionalizma, što se pokazalo dobitnom kombinacijom. Prvi je pokazao “skakače” s Dvojnih tornjeva, ljude koji su se radije bacali u ponor nego da se uguše ili izgore: drugim kanalima to je bilo degutantno, ali za Ailesa to je bila “patriotska dužnost”. Naručio je dvije vrećice sa značkama američkih zastava: svaki njegov voditelj morao ih je nositi na ekranu, tek da se zna kojoj političkoj struji pripadaju. Postupno je počeo ostvarivati izravne kontakte s potpredsjednikom Dickom Cheneyjem, pa i samim Georgeom Bushom, čime mnogi u Murdochovom okružju, pa ni njegov sin Lachlan, nisu bili oduševljeni. No što vrijedi kad je Cheneyjeva strategija pokazivala sjajne rezultate.

Prva epizoda završila je pjesmom Boba Dylana “Political World”, a druga uznemirujućim protestnim songom Barryja McGuirea “Eve of Destruction”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:45