SERIJA 'DJEVOJKE'

Zaboravite šminkerice iz ‘Seksa i grada’, nove cure su tetovirane i nezaposlene

Kako ti se sviđa ovaj plakat - pita Shoshanna ( Zosia Mamet, kći poznatog dramatičara Davida Mameta) svoju britansku rođaku Jessu ( Jemima Kirke), koja je upravo doputovala od tko zna kuda. Na zidu je, naime, plakat filma “Seks i grad”. “Nisam gledala taj film”, ravnodušno odgovori Jessa. “Ali si gledala seriju”, uporna je Shoshanna. “Nisam”. “Nemoguće, pa to je kao da nisi na Facebooku!”. “Nisam na Facebooku”. “Uh, vraški si otmjena. Duhovita si kao Carrie, s nekim Samanthinim crtama i kosom kao Charlotte”, završava svoju tiradu Shoshanna.

Odjeća iz second handa

Spominjanje serije i filma “Seks i grad” u prvoj epizodi serije “Djevojke” uopće nije slučajno. Naime, njezine su protagonistice čisti antipod junakinjama “Seksa i grada” i njihovom opsjednutošću modnim etiketama. Hannah Horvath (za sad ne znamo odakle potječe to prezime) punačka je, pomalo neugledna diplomirana Newyorčanka koja se vjerojatno odijeva u second hand shopu, živi od roditeljske pomoći, radi kao neplaćena stipendistica i stanuje kod prijateljice Marnie ( Allison Williams), asistentice u umjetničkoj galeriji, koja zna ponešto o glamuru, ali je u krajnje dosadnoj ljubavnoj vezi s dečkom Charliejem. Jessa je razmjerno zgodna, ima stila, ali izgleda kao zaostatak iz hippy razdoblja, dok je Shoshanna otprilike atraktivna kao i Hannah.

Čaj od opijuma

Serija je izazvala veliku pažnju zbog nevjerojatnog realizma: cure se uopće ne trude izgledati izazovno, maženje u kadi i spavanje zajedno normalna je stvar, a u jednoj sceni najozbiljniji razgovor vodi se dok je jedna od protagonistica na zahodskoj školjci, a druga stoji iznad nje.

Serija započinje tako što je Hannah (autorica serije Lena Dunham) na večeri s roditeljima, koji je neumoljivo obavijeste da više ne računa na njihovo uzdržavanje: dvije godine nakon diplome bilo je dovoljno, sada je vrijeme da se zaposli. Nakon što joj čaj od opijuma da hrabrosti, Hannah polazi na još jedan pregovor s roditeljima, ali opet bez rezultata.

Kada se drugo jutro mamurna probudi u njihovom hotelskom apartmanu, oni su već otišli, pa njoj ne preostaju drugo nego da pobere napojnice koje su ostavili sobaricama. Najprovokativnija je scena u kojoj Hannah dođe u posjetu svom povremenom ljubavniku Adamu ( Adam Driver ), neafirmiranom glumcu koji se prenavlja da će zarađivati za život kao stolar (valjda su mu idoli Harrison Ford i Daniel Day-Lewis): on joj predloži seks, ona nema ništa protiv, samo je zanima koristi li prezervativ, no sudeći po onome što uslijedi tako nešto mu i nije potrebno, jer je u pitanju analni odnos, krajnje banalno insceniran.

Glavni oslonac

“Djevojke” je proizvela kablovska mreža HBO, koja je producirala i “Seks i grad”, procijenivši da je vrijeme za malo rizičniji program.

Budući da je Lena Dunham ne osobito poznato ime (potpisala je hvaljeni nezavisni film “Sićušni namještaj”, koji je mizerno prošao u američkim kinima), glavni su oslonac imali u poznatom producentu i redatelju Juddu Apatowu, koji ima sluha za otkvačene sižeje (“Junfer u četrdesetoj”, “Zalomilo se”), a lani je producirao “žensku” komediju “Djeveruše”, koja se prometnula u veliki hit i jedno od najboljih ostvarenja godine.

“Djevojke” su, međutim, nešto puno radikalnije, gotovo neorealistički portret newyorške mladenačke scene u kojem je sve dozvoljeno, bez gegova i šlagvorta na koje se publika pred televizorom trese od smijeha, bez jako simpatičnih likova koji bi postale pandan Carrie, Samanthi, Charlotte i Mirandi. Dunhamica je, naime, newyorška alternativka koja u mnogim scenama pokazuje svoje tetovaže i ne pada joj na pamet ugađati širokoj publici.

Može li takva serija izdržati nesmiljenu konkurenciju na američkoj televiziji? Čini se da može. Iako su “Djevojke” startale s gledanošću nešto manjom od 900 tisuća gledatelja po epizodi, u HBO-u nisu bili razočarani i već sada su naručili drugu sezonu od deset polusatnih epizoda (koliko ih ima i prva).

Računica je jednostavna: prve tri epizode (hrvatski HBO prošlog je petka emitirao tek prvu) skupile su 3 milijuna i 800 tisuća gledatelja, koliko “Igra prijestolja” ima po epizodi. Potonja je, međutim, skupi i raskošni spektakl, a “Djevojke” se rade s mikro budžetom, s neafirmiranim glumicama. Ukoliko se gledanost zadrži na ovoj razini, 25-godišnja Lena Dunham se može pohvaliti da je napokon napravila nešto uspješno.

Događaj sezone

Kritičari su (uglavnom) oduševljeno pozdravili ovakvu vrstu serije: ocjena na web stranici metacritic.com iznosi 87 od mogućih 100 bodova, tek bod manje od “Igre prijestolja”.

Većini se sviđa ovakva vrsta obrtanja svega na što nas je navikla američka televizija, iako ima i onih koji prigovaraju da seriji ne bi škodilo malo više klasične komediografske vještine ( Lena Dunham u prvim epizodama nastupa kao redateljica, scenaristica, producentica i glavna glumica).

Kod sudova gledatelja također ima razmimoilaženja: mnogi su bili pomalo razočarani serijom koju je kritika proglasila događajem sezone i tvrdili kako je u pitanju nezanimljivo upakiran isječak iz života. Ipak, na web stranici imdb.com ocjena je najprije iznosila 6,3 (od deset) da bi se u protekla dva popela na 6,8. Tko zna, možda naredne godine više nitko neće spominjati “Seks i grad”, svi će se isključivo “furati” na “Djevojke”!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:27