POPKULTURA

12 ikoničnih filmova, serija i pjesama čije obljetnice obilježavamo 2018. godine

 Profimedia

Početak i kraj svake godine rezervirani su za top-liste. Najbolji i najgori - filmovi, fenomeni, pjevači, glumci, političari, automobili...

Prisjećamo se usput obljetnica, mjerimo prolaznost, obilježavamo datume.

Američki Newsday s istom je namjerom sastavio listu najvažnijih popkulturalnih obljetnica koje ćemo slaviti (ili za njima žalovati) u 2018. godini. Filmovi, serije, albumi, sve što se i danas smatra dijelom opće kulture. Probrali smo 12 najvažnijih.

50. OBLJETNICA

1. “Sittin’ on the Dock of the Bay”

- Legendarna pjesma Otisa Reddinga u ožujku 1968. godine postala je broj jedan na svjetskim top-listama. Zanimljivo, pjesmu je Redding snimio godinu prije, samo tri dana prije nego što je poginuo u avionskoj nesreći, pa je izdana posthumno i ušla u legendu.

2. “Odiseja u svemiru” 2001.

- jedan od najvažnijih SF filmova svih vremena i općenito jedan od najboljih u povijesti, neobično remek-djelo Stanleyja Kubricka počela je igrati u kinima. I ništa više nije bilo isto.

40. OBLJETNICA

1. Soundtrack “Groznice subotnje noći”

- Album s pjesmama iz kultnog mjuzikla prvi je u povijesti koji je kao soundtrack nekog filma imao čak četiri pjesme na broju jedan glazbenih top-lista. Bile su to: “If I can’t have you” Yvonne Elliman te “Night fever”, “Stayin’ Alive” i “How deep is your love”, sve redom Bee Geesa.

2. “Briljantin” u kinima

- 1978. bila je godina mjuzikla i Johna Travolte. Film “Briljantin” u lipnju je izašao u kinima, s radnjom baziranom na poznatom broadwayskom mjuziklu, smještenom u 50-e godine prošlog stoljeća. Osim Johna Travolte, u zvjezdanu orbitu lansirao je i njegovu partnericu Oliviju Newton John.

30. OBLJETNICA

1. “Umri muški” u kinima

- film koji je Brucea Willisa lansirao među najveće akcijske zvijezde desetljeća i danas se smatra savršenim božićnim filmom i kultnim klasikom. Snimljena su još četiri nastavka (trojka se ističe kao jedina koja se može mjeriti s originalom), a franšiza je do danas zaradila 1,5 milijardi dolara i smatra se najboljom akcijom ikad snimljenom.

2. Objavljen album “Straight Outta Compton”

- kažu da je s ovim albumom rođen gangsta rap. Izdala ga je grupa NWA koju su, među ostalima, činili velikani hip-hopa i rapa, Dr. Dre i Ice Cube.

25. OBLJETNICA

1. “I will always love you”

- pjesma Whitney Houston koju najviše pamtimo po lošem ljubavnom akciću “Tjelohranitelj” devet je tjedana bila broj jedan, a do danas je ušla u legendu kao obavezna lektira za klince koji je izvode pred žirijima raznih talent showova. Manje je poznato da je u originalu pjeva Dolly Parton.

2. Počinje emitiranje “Njujorških plavaca”

- majka svih policijskih TV proceduralki 1993. počela je prvu od svojih 12 sezona koje se i danas repriziraju diljem svijeta. Serija je proslavila Dennisa Frantza i Davida Carusa koji je kasnije postao, a tko drugi nego - Horatio Caine u “CSI Miami”.

20. OBLJETNICA

1. “Titanic”

- nakon najviše nominacija u povijesti osvojio je i najviše Oscara u povijesti, njih 11. Nakon što je zaradio dvije milijarde dolara u kinima, redatelj Jamesa Cameron s pravom je na dodjeli Oscara uzviknuo danas kultni izraz iz filma : ja sam kralj svijeta!

2. “Seinfeld” je emitirao zadnju epizodu

- vjerojatno najpopularnija humoristična serija “ni o čemu” u povijesti 1998. je emitirala svoje finale i komičara Jerryja Seinfelda koji ju je osmislio i glumio glavnog junaka lansirala u povijest televizije. Iste godine počela se prikazivati i popularna serija “Seks i grad”, čija se radnja odvija u New Yorku.

10. OBLJETNICA

1. “Vitez Tame” u kinima

- drugi dio trilogije o Batmanu Chrisa Nolana danas se smatra najboljim filmom o Batmanu, najboljim superherojskim filmom u povijesti i općenito najboljim filmom te godine. Zauvijek ga je svojom smrću obilježio Heath Ledger (za ulogu Jokera dobio je posthumnog Oscara). I da, otada već je prošlo 10 godina, a još uvijek nismo dobili novog Batmana vrijednog pažnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:01