DOKUMENTARNI FILMOVI

15. ZAGREBDOX Nagrađivani hit sa Sundancea u konkurenciji jubilarnog festivala

Minding the Gap: Zach hrani Elliota
 

ZAGREB - Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox održat će se od 24. veljače do 3. ožujka u kinu Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu, s nizom dokumentaraca dugog i kratkog metra iz cijelog svijeta, među kojima je prvi najavljeni u međunarodnoj konkurenciji "Minding the Gap", nagrađivani hit sa Sundance festivala.

Debitantski film mladog američkog autora Binga Liua o skejterima na životnoj prekretnici dosad je osvojio 48 nagrada na prestižnim svjetskim festivalima - na Sundanceu nagradu žirija za debitantski dokumentarac, na Hot Docsu i Sheffieldu nagrade publike, posebno priznanje na CPH:DOX-u, a bilježi i nagrade na IDA-i i DOXA-u te njih čak tri na nedavno održanoj dodjeli Cinema Eye Honors.

Minding the Gap

Nastajao je tijekom 12 godina iz niza intimnih zapisa koje je autor snimao kao tinejdžer, a sada su trojica skejtera iz Rockforda u državi Illinois koje film prati na pragu zrelosti. Dinamične i hipnotizirajuće scene snimljene sa skejtborda samo su podloga za drame iz njihovih života - Zacka očekuje rođenje prvog djeteta, za što još nije spreman, Keire bezuspješno pokušava pronaći prvi posao, a treći protagonist je sam redatelj.

Osim ljubavi prema skejtu i osjećaju slobode koji donosi, mladiće povezuje teško djetinjstvo obilježeno obiteljskim nasiljem, alkoholizmom i utjecajem toksičnih muških autoriteta koje i sami počinju preslikavati u intimnim odnosima, napominje se u najavi.

Okosnica programa su međunarodna i regionalna konkurencija i osam već tradicionalnih kategorija u službenom programu: Majstori doxa, Biografski dox, Glazbeni globus, Kontroverzni dox, Stanje stvari, Happy Dox, ADU DOX i Teen Dox.

Na ovogodišnjem, 15. izdanju ZagrebDoxa uvode se i novi posebni programi: "Poznati o poznatima" donosi filmove slavnih autora o još slavnijim protagonistima, "Slow Dox" nudi gledateljima posebnu vrstu doživljaja, a "Ljubav & moda" posvećen je dokumentarcima o najvažnijim imenima iz svijeta mode.

Autorska večer bit će posvećena nagrađivanom domaćem dokumentaristu Nebojši Slijepčeviću, dok će filmovi ukrajinskog redatelja Sergeja Loznice, jednog od najistaknutijih europskih dokumentarista današnjice i žestokog kritičara ruske politike, biti obuhvaćeni retrospektivom.

Za svoje jubilarno izdanje festival nudi više od sto filmova, ugostit će brojne domaće i inozemne autore, a ponovno organizira i platformu ZagrebDox PRO.

"Zagreb će ponovno na osam dana postati središte dokumentarnog filma i žarište diskusija između autora i publike o najaktualnijim zbivanjima u suvremenom društvu i važnim društveno angažiranim pričama", ističu organizatori u najavi jubilarnog izdanja festivala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:36