KULTURNA MEKA

22. MOTOVUN FILM FESTIVAL Bit će prikazano stotinjak nezavisnih naslova iz cijelog svijeta uz bogat glazbeni program

 Facebook MFF

Bogatim programom art hitova, angažiranih filmova, dokumentaraca i glazbe, 22. Motovun Film Festival pretvorio je u ponedjeljak već od jutarnjih sati srednjovjekovni istarski gradić Motovun u kulturnu meku, gdje će do subote 27. srpnja biti prikazano stotinjak nezavisnih naslova iz cijelog svijeta.

Festival će se u utorak navečer formalno na motovunskom trgu otvoriti prisjećanjem na nedavno umrlog redatelja i velikog prijatelja Motovuna, Dušana Makavejeva, no program na motovunskim filmskim lokacijama u utorak je započeo već u 10 sati ujutro, rekao je na konferenciji za novinare u Motovunu direktor MFF-a Igor Mirković.

"Kad biramo filmove, nikada ne idemo za time da program formiramo tako da daje nekakvu generalnu sliku, no na kraju, ono što smo izabrali daje refleks stvarnosti", rekao je Mirković.

Na MFF-u filmovi o ksenofobiji i radikalizmu te više komedije i glazbe nego ikad

"Ono što reflektira program 22. MFF-a je, s jedne strane, zabrinutost filmaša političkim pejzažem u kojem živimo – ima dosta filmova koji govore o ksenofobiji, radikalizmu, vjerskom fanatizmu i svim stvarima u kojima srednja Europa živi. S druge strane, imamo više komedije nego ikada i više glazbenih filmova nego ikada. Negdje između ta dva pola je ono što nama naš program govori o našem svijetu", dodao je.

Ove godine poseban je naglasak festivala na temi populizma, čime će se baviti program "Populizam za početnike", "koji prikazuje dokumentarne filmove o nekim od najpoznatijih aktualnih populističkih pokreta, od Pet zvijezda i Zlatne zore, do (Jaroslawa) Kaczynskog i (Viktora) Orbana"; performer Siniša Labrović izvest će nekoliko performansa na tu temu, a makedonska spisateljica Rumena Bužarovska populizmom će se baviti u programu "Dnevna doza populizma".

22. MFF službeno otvara projekcija slovenskog filma godine "Nikad više luzerica", egzistencijalne komedije u režiji Urše Menart. Prve festivalske večeri na Trg dolazi još jedan film iz regije uz ženski potpis redateljice Teone Strugar Mitevske, makedonska crna komedija "Bog postoji, njeno ime je Petrunija", nakon čega slijedi nastup "punk folk wellnes veseljaka" Brkova.

Selektor glavnog programa Jurica Pavičić napomenuo je kako se 22. MFF može pohvaliti najboljim programom u posljednjih desetak godina, u kojemu su se posebno istaknuli filmovi iz regije.

"Nemamo se običaj regionalno fokusirati na istočnu, jugoistočnu ili srednju Europu, no ove nam se godine činilo indikativno da su se pojavili neki strašno dobri, politički bezobrazni, intrigantni i filmski svježi filmovi iz zemalja koje su nama bliske", rekao je Pavičić.

Tako su se u programu 22. MFF-a, kako je rekao, našli filmovi koji dolaze iz zemalja od Makedonije i Slovenije, preko Latvije i Poljske, "često iz nekih malih kinematografija koje dijele slične produkcijske gabarite ali i sličnu povijest", a koji, u kombinaciji s filmovima iz kinematografija koje su "miljeničke" u Motovunu, poput Islandske, čine iznimno kvalitetan ovogodišnji program.

Na MFF-u pulski pobjednik - Dnevnik Diane Budisavljević

Pavičić je posebno izdvojio i tri filma koji dolaze na Motovun s upravo završenog Pula Film Festivala s čak osam nagrada, među kojima je i apsolutni pulski pobjednik "Dnevnik Diane Budisavljević" Dane Budisavljević. Organizatori kao posebnost najavljuju i svjetsku premijeru filma "Tusta" Andreja Korovljeva, dok su počasni gosti festivala američki redatelj, scenarist i glumac Andrew Bujalski te slavni hrvatski snimatelj Živko Zalar.

Tri žirija dodijelit će tri nagrade, Propeler Motovuna za najbolji film u glavnom programu, nagradu Fipresci za najbolji film po izboru kritičara, i nagradu za najbolji film u kratkom programu.

Selektorica programa Motovunski kratki Inja Korać napomenula je da ovogodišnji pobjednik u kratkom programu ujedno postaje jedan od kandidata za najbolji kratki film Europske filmske akademije (EFA).

Pobjednik će biti proglašen u petak 26. srpnja na posebnoj svečanosti u Vrtu iza motovunskog Hotela Kaštel, a za tu će se prestižnu titulu među ostalima, kako je rekla, natjecati dva filma s festivala Sundance, od kojih jedan pobjednički, te pobjednici s prestižnih filmskih festivala u Berlinu, Clermont Ferrandu, Cannesu, jedan film iz Slovenije te dva iz Srbije, kao i tri hrvatska filma, Nine Violić, Miroslava Terzića i Danijela Žeželja.

"Jako smo sretni što imamo neke filmove koje smatramo da smo 'otkrili', autora za koje vjerujemo da ćemo još puno o njima čuti u budućnosti", poručila je Korać.

Uz projekcije filmova, druženje s umjetnicima, filmski kviz i performanse na ulicama Motovuna, posjetitelje do 27. srpnja očekuje i bogat glazbeni program u kojemu će nastupiti Svemirko, Pankrti, Vlado Kreslin, Saša 21, Jeboton Ansambl te brojni DJ-i.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:52