FILMSKI KLASIK

Amerikanci četiri dana slave 25 godina postojanja 'Gooniesa'

U ponedjeljak 7. lipnja navršit će se 25 godina od prvog prikazivanja kultnog dječjeg filma „Goonies“ redatelja Richarda Donnera, u produkciji Stevena Spielberga.

Vjerojatno ne postoji nitko među starijim od 20 godina da barem jednom u životu nije pogledao film „ Goonies“, o dječacima iz Goon Docksa koji krenu u potragu za izgubljenim blagom gusara J ednookog Willyja, kako bi spriječili da lokalni bogataši isele iz kuća njihove obitelji i preotmu kvart u kojem su odrastali.

Većina ljudi je film pogledala puno više puta od jednom. Barem jednom godišnje, oko Božića, kad HRT voli reprizirati ovaj dječji avanturistički film koji u sebi ipak krije puno više tema od obične dječje avanture.

Priča je to o prijateljstvu i solidarnosti u borbi protiv privatnog vlasništva, tema koja se može fino uklopiti u današnje vrijeme kapitalizma i privatizacije. U maniri onog "kad se male ruke slože...", u filmu pobjeđuje sloga i iz nas izmamljuje opijat optimizma.

No na onoj prvoj razini, avanturistički film isprepleten humorom i stereotipima koje žive dan danas (Talijani su po defaultu mafijaši, Azijci dežurni inovatori, plavuše su glupe)jednostavno vas oduševljava. Međutim, prije 25 godina kad je došao u kina, film nije zaradio puno novca (krivimo Gremline za ovo jer su se pojavili malo prije Gooniesa).

Srećom, tijekom godina film je zahvaljujući televizijskim prikazivanjima te VHS-u, DVD-i Blu-Rayju stekao puno poklonika pa je danas je omiljen i među mlađim generacijama koje se još nisu ni rodile te "davne" 1985. godine.

Amerikanci posebno obilježavaju četvrt stoljeća od postojanja filma. Tako se tijekom četiri dana od 4-7. lipnja u Astoriji u Oregonu okupljaju obožavatelji ovog filma koje čeka upoznavanje s glumcima, obilazak lokacijama, posebni eventi i prikazivanje filma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:51