'OKRUG HARLAN'

BORBA ZA RADNIČKA PRAVA U MM CENTRU Oskarom nagrađeni dokumentaristički klasik otvara zanimljivu sezonu

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 06.09.2017. u 09:25

Prizor iz filma 'Okrug Harlan'

 

ZAGREB - Projekcijom Oscarom nagrađenog dokumentarnog filma "Okrug Harlan, SAD" redateljice Barbare Kopple o borbi za radnička prava zagrebački MM centar Studentskog centra 7. rujna otvara svoju 41. prikazivačku sezonu.

 

"Okrug Harlan", jedan od najznačajnijih američkih dokumentaraca u povijesti kinematografije, bezvremenski prikaz života rudara i njihovih obitelji za vrijeme 18-mjesečnog štrajka.

 

"Ganutljiv i izrazito intiman prikaz zajednice prate bluegrass napjevi koje izvode sami stanovnici okruga Harlan i čine ga jednim od klasika u portretiranju radničke borbe", ističe se u najavi projekcije filma, koji je 1976. nagrađen Oscarom u kategoriji najboljeg dokumentarnog filma.

 

Film će se prikazati u okviru projekta Kratke slike, kojim je 2015. započela programska revitalizacija MM centra.

 

Nova sezona MM centra nastavit će se 8. rujna s "Filmskim (pri)povijestima", novim projektom inspiriranim istoimenim serijalom velikana svjetske kinematografije, ponajprije francuskog novog vala, Jean-Luca Godarda.

 

U osmodijelnom video eseju Godard, kroz kolaž klasika svjetske kinematografije, daje jedan mogući pogled na prošlost filmske umjetnosti i njezinu povezanost s 20. stoljećem te govori o rođenju filma, talijanskom neorealizmu, Hollywoodu.

 

"Filmske (pri)povijesti" će se održavati svakog prvog petka u mjesecu, a bit će organizirane i diskusije na kojoj će sudjelovati vodeći domaći filmolozi i kritičari, koji su svjetonazorski bliski Godardovoj estetici i filozofiji povijesti filma.

 

Diskusije će voditi i moderirati filmska kritičarka Višnja Vukašinović, a na prvom izdanju gosti su Bruno Kragić i Tomislav Brlek.

 

Rujanski repertoar donosi i dokumentarac "Budućnost filma" austrijskog redatelja Michaela Palma (15. rujna), koji govori o sadašnjosti i budućnosti filma i kinematografije u digitalno doba, prateći epohalni prijelaz s gotovo 120-godišnje povijesti analognih fotokemijskih celuloidnih vrpca.

'Budućnost filma'

 

U filmu sudjeluju Martin Scorsese, Christopher Nolan, Tacita Dean, Apichatpong Weerasethakul, David Bordwell, Tom Gunning, Jacques Rancière, Margaret Bodde i drugi.

 

Tim će se filmom ujedno najaviti ovogodišnje izdanje Internacionalnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS, koji će se održati od 28. rujna do 1. listopada u Studentskom centru.

 

MM centar najavljuje i prikazivanje jedinstvenog dokumentarnog eksperimenta, "Up" od 25. rujna u dvotjednom ritmu. Riječ je o projektu pokrenutom sredinom šezdesetih u Velikoj Britaniji s ciljem da prikaže zadivljujući svijet sedmogodišnjaka.

'Up'

 

Iz jedne emisije se razvila cijela serija koja svakih sedam godina prati životne puteve nekoliko djece iz potpuno različitih društvenih slojeva i okruženja i koja progovara o društvu u cjelini, pravilima vladajućeg sistema, o promjenama društvenih paradigmi, jednakosti šansi, klasnim odnosima, o determinizmu, o socioekonomskoj mobilnosti, religiji, ali i strahovima i željama, razmišljanjima o budućnosti protagonista kojoj gledatelji ponovno, u narednim nastavcima serije, na neki način svjedoče.

 

Autor i redatelj prve serije je Paul Almond, a svih ostalih Michael Apted, danas proslavljeni hollywoodski redatelj i producent.

ELIPSO

Izdvajamo