HUMANITARNA AKCIJA

Britanski glumac Andy Serkis čitanjem Tolkienovog 'Hobita' na YouTubeu nastoji prikupiti novac za organizacije koje pomažu pogođenima koronakrizom

Andy Serkis
 Wiktor Szymanowicz / NurPhoto via AFP
 

Britanski glumac Andy Serkis, najpoznatiji po ulozi Golluma u ekranizacijama "Gospodara prstenova" i "Hobita", danas cijeli dan uživo putem live streama na YouTubeu i svojoj GoFundMe stranici čita englesku verziju "Hobita", remek-djela J.R.R. Tolkiena iz 1937. godine.

Riječ je o humanitarnoj inicijativi kojom pokušava prikupiti novac za organizacije koje pomažu najpogođenijima koronakrizom u Velikoj Britaniji, NHS Charities Together i Best Beginnings.

Serkis je počeo čitati knjigu u 11 sati po hrvatskom vremenu (odnosno 10 po britanskom) te je sat vremena kasnije napravio dvominutnu pauzu kako bi održao minutu šutnje u spomen na VE Day (Victory in Europe Day, dakle posljednji dan Drugoga svjetskog rata). Jedine druge pauze koje će raditi tijekom dana bit će one za fiziološke potrebe koje nalaže majka priroda, a procjena je da će čitanje "Hobita" trajati oko 12 sati.

Naravno, svi oni koji se nisu od starta uključili u Serkisovo čitanje mogu krenuti od početka u bilo kojem trenutku.

"Hvala vam od srca što ćete mi se pridružiti u ovoj velikoj avanturi u koju ćemo poći u svojim dnevnim sobama", poručio je 56-godišnji glumac prije nego što je počeo čitati knjigu na dan koji je u Ujedinjenom kraljevstvu ove godine državni praznik.

Kroz prvih nekoliko sati događaj koji je Serkis nazvao "Hobbitathon" pratilo je između 15 i 20 tisuća gledatelja na YouTubeu.

Prije početka čitanja Serkis se zahvalio cijelom britanskom zdravstvenom sustavu i svim humanitarnim organizacijama koje "su vani i rade nužan posao na spašavanju života i osiguravanju svih nas".

"Toliki od nas pate u izolaciji tijekom "lockdowna". Dok su vremena ovako teška, želim vas odvesti na jednu od najvećih literarnih pustolovina ikada napisanih, na 12-satni maraton u fotelji kroz Međuzemlje, a uz sve to još i prikupiti novac za dvije fantastične dobrotvorne organizacije koje rade izvanredan posao kako bi pomogli najpotrebitijima", poručio je Serkis u četvrtak.

Dodao je da neće pokušavati imitirati glasove Iana McKellena (koji je u ekranizaciji "Hobita" i "Gospodara prstenova" tumačio čarobnjaka Gandalfa) ili Martina Freemana (koji je igrao naslovnog hobita Bilba Bagginsa), ali da će pokušati na neki način odati počast ulogama koje su odigrali.

"Pokušat ću pronaći svoj vlastiti glas. Neće to biti neko suho čitanje, a pošto će ići uživo siguran sam da će biti puno mumljanja i posrtanja, nije to kao audio snimka kod koje se možemo vratiti i popravljati stvari. Sve se događa uživo i ako mačka dođe i skoči ispred mene na stol, onda će to jednostavno biti tako", poručio je u najavi glumac, iza kojeg se za cijelo vrijeme čitanja nalazi statua Golluma.

Podsjetimo još jednom da je Andy Serkis - uz veliku pomoć tehnologije "motion capture", naravno - briljantno utjelovio jednog od najupečatljivijih likova cijelog Tolkienova univerzuma, Golluma, a impresivne je uloge na sličan način ostvario i u filmovima "King Kong" te serijalu "Planet majmuna". Ove godine primio je nagradu Bafta za izvanredan doprinos britanskom filmu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:05