BRANITELJI U DEŽELI

'BROJ 55' Prvi punokrvni hrvatski ratni film uskoro na programu slovenske televizije

 YouTube

ZAGREB - Hrvatska akcijska ratna drama "Broj 55" Kristijana Milića, utemeljena na istinitom događaju iz Domovinskog rata kada je skupina hrvatskih branitelja upala u neprijateljsku zasjedu u selu Kusonje kod Pakraca, prikazat će se u programu slovenske televizije.

Hrvatska radiotelevizija izvijestila je u utorak kako je njezin Odjel za prodaju programa i usluga sklopio ugovor za emitiranje tog filma s Radiotelevizijom Slovenije (RTV SLO), a na programu bi se trebao naći tijekom narednih mjeseci.

Uz podnaslov i poruku "Nema predaje!", film prati skupinu hrvatskih vojnika koji improviziranim oklopnim vozilom vlastite izrade ulaze u selo za koje misle da je napušteno, no upadaju u zasjedu.

Prisiljeni su potražiti zaklon u kući na broju 55, gdje se odvija njihova bespoštedna borba s pobunjenim Srbima, JNA i srpskim specijalcima koji su ih okružili, dok čekaju proboj svojih suboraca koji ih nastoje spasiti.

ZAVRŠIO VUKOVAR FILM FESTIVAL Najbolji igrani film je 'Broj 55' redatelja Kristijana Milića

RATNI FILM POBIJEDIO NA PULSKOM FILMSKOM FESTIVALU Kristijan Milić odnio glavnu nagradu za 'Broj 55'

Scenarij za film napisao je Ivan Pavličić i za njega je 2014. bio nagrađen Zlatnom arenom na Pulskom filmskom festivalu. Među osam osvojenih Zlatnih arena bile su i one za najbolji film, režiju, masku, specijalne efekte, kostimografiju, scenografiju i montažu.

Među ostalim, film je bio prikazan na festivalu Raindance, Međunarodnome filmskom festivalu Crne noći u Tallinnu te na Vukovarskome filmskom festivalu i Sarajevskome filmskom festivalu.

U filmu glume Goran Bogdan, Alan Katić, Marko Cindrić, Dražen Mikulić, Marinko Prga, Darko Milas, Jan Kerekeš, Slaven Španović, Alen Liverić, Ivan Ožegović, Samir Vujčić, Hrvoje Vladisavljević, Slaven Knezović, Asim Ugljen. Producent je Stanislav Babić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 04:20