QUEER MOMENTI

'COMING OUT' Film o istočnonjemačkom homoseksualcu koji je prikazan prvi put na dan kad je srušen Berlinski zid

'Comin Out'
 

Filmski program Queer MoMenti, u suorganizaciji udruge Domino i Goethe Instituta u Zagrebu, nastavlja se 19. i 20. prosinca (srijeda, četvrtak) u zagrebačkom kinu Europa, Varšavska 3, prikazivanjem dvaju filmskih naslova iz njemačke produkcije.

Riječ je o filmovima Coming Out (1989.) Heinera Carowa (Legenda o Paulu i Pauli, Toliko mnogo snova) i Moje ime nije Ali (Ali im Paradies, 2011.) u režiji Viole Shafik, egipatsko-njemačke filmske teoretičarke, kustosice i filmske redateljice.

Iako s filmografijom koju čine samo tri dugometražna igrana filma, Heiner Carow (1929.-1997.) slovio je za jednog od najrenomiranijih filmaša s područja negdašnje Demokratske Republike Njemačke.

U filmu Coming Out, Carow prati srednjoškolskog profesora, Philippa Klarmanna, kroz proces prihvaćanja vlastite seksualne orijentacije, homoseksualnosti. Riječ je o jednom od posljednjih filmova istočnonjemačkog državnog filmskog studija, DEFA-e (Deutsche Film-Aktiengesellschaft), kao i jedini istočnonjemački film koji se bavi sudbinama osoba homoseksualne orijentacije. Svojevrsni kuriozitet zasigurno predstavlja činjenica kako je premijera filma održana u berlinskom Kinu International 9. studenog 1989., isti dan kad je srušen Berlinski zid. Film je dobitnik Srebrnog medvjeda i nagrade Teddy na 40. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu.

El Hedi Ben Salem M’barek Mohammed Mustafa, zvijezda filma Svi drugi zovu se Ali (Angst essen Seel auf, 1974.), jedna je od najtragičnijih figura iz najužeg kruga kreativne klike Rainera Wernera Fassbindera.

Moje ime nije Ali - intrigantna fusnota iz života velikog njemačkog filmaša Fassbindera

I više nego zagonetne prirode, dokumentarni film Moje ime nije Ali Viole Shafik, dramaturški koncipiran na razgovorima s glumčevim suradnicima te njegovim sjevernoafričkim rođacima, svojevrsna je fusnota iz svijeta velikog njemačkog filmaša, fusnota koja će, zasigurno, zaintrigirati brojne zaljubljenike u Fassbinderov fascinantan filmski opus i privatan život.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:46