PRIČA O SKANDALU

DEVET NOMINACIJA ZA OSCARE 'Američki varalice' stižu u kina

Film 'Američki varalice' Davida O. Russella, koji je osvojilo deset nominacija za Oscare, premijerno se prikazuje večeras u Zagrebu, a u službenu kino distribuciju kreće od četvrtka, 23. siječnja

ZAGREB - Film Američki varalice Davida O. Russella, priča o jednom od najpoznatijih skandala koji je potresao Ameriku koja je osvojila deset nominacija za Oscare, premijerno se prikazuje večeras u Zagrebu, a u službenu kino distribuciju kreće od četvrtka, 23. siječnja.

"Američki varalice" prati prevaranta Irvinga Rosenfelda (glumi ga Christian Bale) koji je s britanskom partnericom i ljubavnicom Sydney Prosser ( Amy Adams) prisiljen raditi za rastrojenog agenta FBI-a Richieja DiMasa ( Bradley Cooper). DiMaso ih oboje gura u podjednako opasan i zavodljiv podzemni svijet Jerseyja prepunog mafije.

Jeremy Renner glumi Carmena Polita, političara New Jerseyja uhvaćenog između prevaranata i Federalaca čija bi nepredvidljiva supruga Rosalyn ( Jennifer Lawrence) mogla biti karika koja nedostaje u urušavanju cijelog njihovog svijeta. Poput Russellovih prethodnih filmova, 'Boksač' i 'U dobru i zlu', film 'Američki varalice' poigrava se sa žanrom hvatajući se na surove emocije te pitanja života i smrti.

S tim filmom Russell je ušao u povijest kao prvi redatelj čija su dva filma dvije godine za redom nominirana u svim glumačkim kategorijama, prošle godine to je napravio s filmom 'U dobru i zlu'. Osim glumačkih kategorija, film 'Američki varalice' nominiran je u kategorijama najboljeg filma, režije i originalnog scenarija te za najbolju montažu, scenografiju i kostimografiju.

Udruženje filmskih kritičara New Yorka već ga je proglasilo najboljim filmom 2013. godine, a osvojio je i Zlatne globuse za najbolji film (mjuzikl/komedija), najbolju glavnu glumicu (Adams) i najbolju sporednu glumicu (Lawrence).

Ovog četvrtka u hrvatska kina stiže i 'Kradljivica knjiga', ekranizacija nagrađivanog romana Marka Zusaka prodanog u više od osam milijuna primjeraka i prevedenog na trideset jezika. To je priča o hrabroj djevojčici Liesel koja tijekom Drugog svjetskog rata promijeni živote sviju oko sebe kad počne živjeti kod novih skrbnika, a za koju su moć riječi i mašta način bijega i izvor radosti od događaja koji ju okružuju. Uspoređujući nevinost djevojčice sa sveprožimajućom tiranijom tog vremena, film donosi pronicljivi portret izdržljivosti ljudskog duha i važnosti života. Glume Sophie Nelisse, Geoffrey Rush i Emily Watson.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:41