HRVATSKA PREMIJERA

DJEVOJKE ZLATNE ZORE Portret majki, supruga i kćeri vođa grčke ekstremno desničarske političke stranke

'Djevojke Zlatne zore'
 

Film Djevojke Zlatne zore (Golden Dawn Girls, 2018.) norveškog dokumentarista Håvarda Bustnesa portret je majki, supruga i kćeri vođa grčke ekstremno desničarske političke stranke Zlatna zora. I dok se muškarcima sudi zbog zločinačkih radnji, žene su preuzele glavnu ulogu u stranci i nastavljaju sa širenjem svjetonazora bliskog nacizmu.

Zlatna zora, ultranacionalistička i ekstremno desničarska politička stranka, pozornost je stekla 1991. da bi na izborima 2015. osvojila 17 mjesta u grčkom parlamentu i time postala treća najveća stranka, zalažu se za ideju Velike Grčke, širenje teritorija i protive se svim neeuropskim, posebice muslimanskim, migrantima, koketiraju s fašizmom i nacizmom.

Djevojke Zlatne zore

Dokumentarni film Djevojke Zlatne zore prikazan je na više od 30 festivala diljem svijeta, a u Hrvatskoj se premijerno prikazuje večeras u 19:30 u zagrebačkom MM centru, u sklopu programa Kratke slike.

Nakon projekcije ove uznemirujuće i sumorno realistične studije ubrzanog uzleta neo-nacizma u suvremenoj Grčkoj, o desničarskim pokretima u Europi selektorica programa Jelena Ostojić razgovora s Markom Kostanićem, političkim analitičarem.

Ulaz na program je besplatan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:23