HRVATSKI FILM

DOBAR POČETAK 'Osmog povjerenika' u prvom vikendu pogledalo 9166 gledatelja

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 17.01.2018. u 15:45

 • ZAGREB - U prvom vikendu prikazivanja film "Osmi povjerenik", dugometražni igrani prvijenac Ivana Salaja, u kinima je pogledalo 9 166 gledatelja, što ga čini jednim od posjećenijih novijih hrvatskih filmova.

   

  "Osmi povjerenik" tako pretendira postati novi domaći kino hit kao i jedan od posjećenijih domaćih filmskih naslova, izvijestio je distributer, 2i film.

   

  Riječ je o ekranizaciji nagrađivanog i proslavljenog bestselera Renata Baretića, smještena na, u svakom smislu izoliranom, otoku Trećiću, čiji stanovnici nemaju potrebu za matičnom domovinom, političkom vlašću, crkvom. 

   

  Naizgled idiličnu sliku poremeti dolazak ambicioznog i arogantnog mladog političara (Frano Mašković), koji je tamo stigao po kazni, nakon skandala s prostitutkom koji bi mogao naštetiti njegovoj političkoj stranci. 

   

  Kao osmi po redu vladin povjerenik, on bi na otoku napokon trebao uspješno organizirati izbore i uspostaviti vlast, čemu prione uz pomoć osebujnog prevoditelja s mješavine talijanskog, hrvatskog i australskog engleskog - trećićanskog (Borko Perić).

   

  Unatoč prvotnom otporu i namjeri da ondje napravi posao zbog kojega je došao, povjerenik s vremenom prihvaća otok, njegove ljude i mijenja se na način na koji nije očekivao. 

   

  Glume još Ivo Gregurević u ulozi do krajnosti okrutnog oca, Nadia Cvitanović, Ukrajinka, žrtva bijelog roblja koja je na udaljenom otoku pronašla utočište od svojih progonitelja, Goran Navojec, koji je njezin zaštitnik te Filip Šovagović u ulozi neobičnog svjetioničara. 

   

  U glumačkoj ekipi su i Iva Mihalić, Mate Gulin, Špiro Guberina i drugi, a važnu ulogu imaju i Trećićani, od kojih je njih devedeset posto statista s Brača, gdje se film snimao. 

   

  Film se u hrvatskim kinima početi prikazivati 11. siječnja u distribuciji 2i filma, producent je Alka film, a koproducent HRT, Kadar film i Olimp produkcija.

  Izdvajamo