PIŠE NENAD POLIMAC

DOBAR START SEZONE ZA DOMAĆE FILMOVE 'Ustav RH' u tri tjedna vidjelo 28 tisuća ljudi

 Screenshot: YouTube

Jesenska sezona dobro je počela po hrvatski film. Unatoč tome što nije prikazan u Puli i stigao je u kina bez osobite reklame, “ZG80” Igora Šeregija ima već 65.685 gledatelja, što je najbolji rezultat za neko naše ostvarenje još od “Šegrta Hlapića” Silvija Petranovića.

Pustolovine hrvatskih nogometnih navijača u Beogradu uoči raspada Jugoslavije očito su bili dobar mamac za široku publiku: reklamiran kao pred nastavak “Metastaza” Branka Schmidta, film je ostvario skoro trostruko veći broj gledatelja od tog filma (27 tisuća).

Pa dok u “ZG80” ima pučkog humora i akcije, te zafrkancije s hrvatsko-srpskim odnosima, pravi podvig ostvario je novi film Rajka Grlića “Ustav Republike Hrvatske” koji je dosad vidjelo 28.128 gledatelja.

U pitanju je, naime, komorna drama koju izdižu neobični protagonisti, profesor transvestit ustaških nagnuća i policajac srpske nacionalnosti. Različitost od onoga što se u nas snima očito je upalila, jer je ovo najgledaniji Grlićev film nakon njegove “Karaule” (57.000 gledatelja), dakako u razdoblju hrvatske samostalnosti: u Jugoslaviji su mu “Samo jednom se ljubi” i “U raljama života” bili megahitovi.

“Ustav Republike Hrvatske” postigao je još jedan sjajan rezultat. Dosta se pisalo o tome kako je srpska filijala zagrebačkog distributera Blitz odustala od distribucije u Srbiji, valjda uznemirena jumbo plakatom “Ustav Republike Hrvatske u Srbiji od 20. oktobra” koji je postavio producent Inter film, pa je u posljednji tren uskočio Con film, tamošnji odvojak također zagrebačkog Continental filma.

Nakon dva tjedna prikazivanja Grlićevo ostvarenje ima 6521 gledatelja i bez premca je najgledaniji hrvatski film u toj zemlji. Dosad je najbolji rezultat ostvario “Zvizdan” Dalibora Matanića, skupio je 2961 gledatelja, ali je od toga 2022 gledatelja imao na FEST-u, a u kinima samo njih 939. Ukoliko se pak računaju koprodukcije, Grlić je i dalje rekorder jer je njegov jugoslavenski projekt “Karaula” tamo imao 100 tisuća gledatelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 15:48