APOLLO 11

DOKUMENTARAC O POVIJESNOM POTHVATU Senzacija ovogodišnjeg kino repertoara

 NASA/REX/Shutterstock

Jako ste pogriješili ukoliko prošlog tjedna niste pogledali dokumentarac “Apollo 11” u zagrebačkom Cineplexxu na Žitnjaku. Zapravo, ne treba kriviti vas nego distributera, koji je prikazivanje ograničio samo na tjedan dana i pritom se uopće nije pobrinuo za hrvatske podnaslove. Šteta, jer to je bila jedna od najvažnijih senzacija ovogodišnjeg kino repertoara, tempirana uoči slijetanja na Mjesec američke posade točno prije pola stoljeća.

Producent CNN Films ponudio je redatelju Toddu Douglasu Milleru posao snova, na stotine sati video materijala i 11 tisuća sati audio vrpci snimljenih tijekom lansiranja rakete. Formati slike su različiti, a svakako su najsenzacionalniji oni na 70mm vrpci, prvi put pokazanih u ovoj prilici. Film traje samo 93 minute, ali je nevjerojatno uzbudljiv. Vjerojatno niste znali da su se znatiželjnici već u noći počeli okupljati na travnjacima Kennedy Space Centra na Floridi, a da tik pred lansiranje nije bilo mjesta nigdje, zanimanje za taj povijesni pothvat bilo je golemo. Posebno je uzbudljivo gledati stručnjake u kontrolnom centru, svaki ima listove papira s podacima koje valjda samo on razumije, a njih je tamo na stotine. Kad kamera krene unazad i zorno pokaže koliki je to prostor, zbilja se zgranete: ono što su vam pokazivali u holivudskim filmovima kao što je “Apollo 13” samo je imitacija stvarnosti. “Prvi čovjek” Damiena Chazellea, koji se bavi istim događajem, puno je uvjerljiviji, pogotovo što u njemu ima scena što ih dokumentaristi u “Apollu 11” nisu mogli zabilježiti, na primjer, ulijeganje astronauta u kupolu, snimljeno iz perspektive protagonista.

Film je vrlo pregledan, grafički je pokazano koliku je udaljenost trebalo prevaliti do koje faze čitave te operacije, kako se kapsula spustila na Mjesec i kako su izgledale prve snimke: tako nešto u ovakvoj kvaliteti slike dosad niste mogli vidjeti. Iako je podvig Neila Armstronga, Buzza Aldrina i Michaela Collinsa u središtu, ipak nas privlače i usputne anegdote koje čujemo u kontrolnom tornju. Na vijestima se samo jednom spomene rat u Vijetnamu, a tragikomično je da je prometni udes u Chappaquiddicku, u kojem je stradala suradnica Teda Kennedyja, što je ozbiljno ugrozilo njegovu političku karijeru, na trenutak skinuo slijetanje na Mjesec s prvog mjesta medijski najvažnijih vijesti. U Kennedy Space Centru komentirali su da to ne može dugo potrajati i bili su u pravu: kad je Armstrong, a nakon njega Aldrin, stupio na Mjesečevu površinu, bio je to događaj stoljeća.

Na nesreću, Richard Nixon bio je tada američki predsjednik. On se astronautima obratio najprije telefonom iz Bijele kuće, govorio je dobro, ali je baš mogao skoknuti do Floride. Ipak, kad su se Armstrong & co. vratili na Zemlju, taj događaj nije htio propustiti.

Uistinu impresivan gledateljski doživljaj, koji bi trebalo ponoviti bar na točnu obljetnicu tog događaja. Ukoliko se to ne dogodi, film ćete već narednog tjedna moći nabaviti u Amazonovom online dućane na blu-ray disku, što je druga najbolja opcija: prva je svakako gledanje u kinu na velikom ekranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:01