ČETIRI NOVA FILMA

'DRŽAVA' Vinko Brešan dobio 4,6 milijuna kuna za novi film 'pun nadrealnih prizora kojima se nemoguće prestati smijati'

 Boris Kovačev / HANZA MEDIA
HAVC će s nešto više od 10,5 milijuna kuna sufinancirati filmove 'Zbornica', dugometražni prvijenac Sonje Tarokić, 'Država' Vinka Brešana, 'Mali je naš' Antonija Nuića te dječji film 'Anka' Dejana Aćimovića

ZAGREB - Hrvatsko audiovizualno vijeće odobrilo je na lipanjskim rokovima natječaja za poticanje audiovizualne proizvodnje sufinanciranje četiriju dugometražnih igranih filmova i jednog eksperimentalnog.

S ukupno nešto više od 10,5 milijuna kuna sufinancirat će se filmovi 'Zbornica', dugometražni prvijenac Sonje Tarokić (kojem je odobreno 3 milijuna kuna), 'Država' Vinka Brešana, 'Mali je naš' Antonija Nuića te dječji film 'Anka' Dejana Aćimovića koji je u postprodukcijskoj fazi, objavljeno je u utorak na konferenciji za novinare u Hrvatskom audiovizualnom centru.

U kategoriji eksperimentalnog filma za jedini odabrani film radnog naslova 'Probne makete, probne fotke, probni setovi i početne ideje za neka zbivanja u dnevnoj sobi' Ane Hušman odobreno je 190 tisuća kuna.

Jelena Paljan, koja je, uz Deana Šošu, umjetnička savjetnica za dugometražni igrani film, rekla je kako je tim "žanrovski, tematski, stilski i dramaturški" različitim filmovima zajednička kvaliteta, ali i usidrenost u hrvatsku stvarnost.

Paljan očekuje da će projekti koji su izabrani između njih 28 prijavljenih doživjeti uspjeh u hrvatskim kinima, kao i na međunarodnim festivalima te u europskim kinima.

Autorica filma 'Zbornica' dosad se afirmirala kratkim filmovima, a svoj je dugometražni prvijenac osmislila oko priče o mladoj profesorici i njezinoj socijalizaciji u školsku sredinu.

'Država' je projekt već dokazanog dvojca za kino-hitove, redatelja Vinka Brešana i scenarista Mate Matišića. Kako su umjetnički savjetnici obrazložili, scenarij je "pun originalnih motiva i apsurdnih, nadrealnih prizora kojima se nemoguće prestati smijati".

Nuić u novom projektu 'Mali je naš', kojem je odobreno 4 milijuna kuna, oživljava likove iz svojih filmova s početka karijere, kratkometražnog iz omnibusa 'Seks, piće i krvoproliće' i TV drame 'Vratite im Dinamo'.

Paljan kaže kako se Nuić pokazao kao izvanredan pisac dijaloga i u hrvatsku kinematografiju sad donosi jednog od najzanimljivijih antijunaka.

U fazi postprodukcije s 2 milijuna kuna potpomognut je dječji film 'Anka' koji "ima veliki kino potencijal" i koji "vrijedi podržati, osobito u okolnostima kada u bližoj budućnosti naša kinematografija priprema svega jedan dječji film".

Za kategoriju eksperimentalnog filma prijavilo se jedanaest filmova, a izabran je novi projekt Ane Hušman kojim ta etablirana autorica, ustvrdila je umjetnička savjetnica za eksperimentalni film Mirna Belina, nastavlja svoje preispitavanje općih mjesta svakodnevice.

U ovom slučaju analizira dnevnu sobu kao nekada središnje mjesto obiteljskog okupljanja, a tom se temom bavi uz pomoć televizijskih sapunica koje su dobar materijal za analizu, objasnila je Belina.

Hrvatsko audiovizualno vijeće odluke je donijelo u utorak održanoj 74. sjednici, po prijedlozima Umjetničkog vijeća.

U Vijeću su bili Branko Schmidt, Vedran Mihletić, Zrinko Ogresta, Dinko Majcen, Damir Vujinović, Dino Paškov, Branko Matutinović, Silvestar Kolbas i Hrvoje Krstulović, a u Umjetničkom vijeću Ana Marija Simić, Jelena Paljan, Sanja Ravlić, Ivana Fumić, Mirna Belina, Dean Šoša, Boško Picula i Miroslav Sikavica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:26