OBLJETNICA

DVADESET GODINA NOVE TV Prva nacionalna komercijalna televizija uspela se u dva desetljeća do najgledanije u Hrvatskoj

Ivana Paradžiković
 Boris Štajduhar
 

Prije 20 godina, točnije 28. svibnja 2000., s emitiranjem je počela prva nacionalna komercijalna televizija u Hrvatskoj, Nova TV. Zadnjih deset godina Nova TV vladarica je domaćeg televizijskog tržišta, a kroz godine postojanja na njezinim temeljima izrasla je velika medijska kompanija koju čine i specijalizirani kanal za zabavu Doma TV, internacionalni Nova World te dječji Mini TV, internetski portali Dnevnik.hr, Gol.hr, Zadovoljna.hr, Showbuzz.hr, zimo.hr i punkufer.hr, blogerski servis Blog.hr te platforma Nova Plus.

Talent show

Svoju lidersku poziciju, kad je u pitanju televizijski program, već godinama zadržavaju na čvrstoj programskoj shemi čiji su glavni temelj Dnevnik Nove TV i Provjereno, domaće dnevne serije, turske sapunice i vrlo uspješan licencni show program, pa je primjerice tako njihov “Supertalent” posljednjih godina najgledaniji zabavni program u Hrvatskoj.

Da bi stigla do današnje vodeće pozicije, Novoj TV trebalo je dugih deset godina, no kada se sagledaju sve okolnosti ne samo da je u rangu čuda što su to postigli, već je čudo za sebe što su u prvim godinama svog postojanja uopće i opstali.

Koncesiju su dobili 1999. godine, a kao pokretači televizije navode se Miroslav Lilić i Tomislav Marčinko. Iza njih je stajala i skupina dioničara, velikih firmi, čija se struktura kroz godine donekle mijenjala. Prve dvije godine postojanja značajniji program Nove TV gotovo da nije postojao, trebalo je uostalom izgraditi i sustav odašiljača. Potom je program i upravljanje preuzeo jedan od suvlasnika Ivan Ćaleta, pod čijom je palicom program donekle ojačan emisijama poput “Modelle”, “Red Carpet”, a pokrenuti su i prvi hrvatski reality showovi “Story Super Nova” i “Story Supernova Music Talents”, koji su postigli veliki uspjeh. Pokrenuta je i središnja informativna emisija “24 sata”, zbog čega su s HTV-a dovedeni Saša Kopljar i Mirjana Hrga, a to su ujedno bili i prvi veći kadrovski transferi. No, paralelno s tim počeli su vlasnički sukobi oko vođenja Nove. U istom je razdoblju Ćaleta ranjen u centru Zagreba. Nekoliko mjeseci kasnije postignut je dogovor o prodaji Nove TV velikoj medijskoj korporaciji CME - Central European Media Enterprises Ltd. za navodno 24 milijuna eura, što je zaključeno u srpnju 2004.

Dolazak RTL-a

Nova TV napokon je osigurala mir, kao i jako zaleđe, ali pozicija na tržištu nikako im nije bila obećavajuća. Jer ne samo što je HTV tada bio neprikosnoveni vladar domaćeg televizijskog tržišta, već je u Hrvatsku stizao i jaki RTL, koji je dobio koncesiju za tadašnji HTV3. Međutim, novi vlasnici, kako će se to kasnije pokazati, napravili su tada dva ključna transfera. Naime, 2005. dovedeni su Iva Gačić, kojoj je povjeren Informativni program, te Siniša Svilan, koji je postao direktor programa. Posao im nije bio jednostavan, jer uvijek je lakše pokrenuti nešto novo, nego pokušavati spasiti staro. Novca nije bilo na bacanje, zbog čega je bilo i podosta emisija koje nisu ni spomena vrijedne, no paralelno su Svilan i Gačić ojačavali svoje timove novim akvizicijama, stvarali nova lica i nisu se predali. Bilo je i tu krivih procjena, među kojima i ona da 2006. dovedu Hloverku Novak Srzić. Srzić Novak zadržala se na Novoj TV tek godinu dana, da bi se nešto poslije vratila na HTV.

Pokrenut je Dnevnik Nove TV, dvije godine poslije Provjereno, a kada je 2008. pokrenut reality show “Farma” i postigao odličan uspjeh, bilo je jasno da su na dobrom tragu. Bile su to tek naznake, no dovoljne da im daju vjetar u leđa, pa su tako već sljedeće godine kupili prava na dio utakmica Lige prvaka i odlučili se na prekretnicu u domaćoj produkciji, koja će se poslije pokazati ključnom. Svoju prvu dnevnu seriju “Najbolje godine” stavili su u udarni termin, što do tada nitko nije napravio sa svojim telenovelama i sapunicama.

Zagreb, 120410.
Reportaza o informativnom programu Nove TV, od odlaska novinara na teren, montaze vijesti pa do objavljivanja u Dnevniku Nove TV.
Na slici:voditelji Marija Miholjek i Sasa Kopljar.
Foto: Sime Sokota / CROPIX
Sime Sokota / CROPIX
Marija Miholjek i Saša Kopljar

Tih nekoliko godina išlo im je na ruku što se HTV više bavio sobom, a ne programom, što se također pokazalo ključnim. Dnevnik Nove TV sve više je rastao i danas, već 11. godinu zaredom, ima primat, a zabavni i dramski programi počeli su gotovo nezaustavljivo, naravno uz iznimke, zauzimati prva mjesta gledanosti. U međuvremenu ekipu je 2012. napustio pokojni Svilan, 2015. Iva Gačić, a njihova mjesta zauzeli su Ksenija Kardum i George Makris, no Nova TV već deset godina nosi titulu najgledanije televizije u Hrvatskoj kojoj je zadnjih petnaest godina na čelu uprave Dražen Mavrić. 2018. CME je prodao Novu TV, a novi vlasnik je Slovenia Broadband S.a.r.l.

To, naravno, nije lak posao jer se ni HTV ni RTL ne predaju, produciraju niz odličnih i vrlo gledanih projekata od kojih neki postižu uistinu iznimne, pa i vodeće rezultate. A od te tržišne utakmice na kraju najviše koristi imaju oni zbog kojih sve tri televizijske kuće i postoje, a to su - gledatelji.

TOP 10 NOVE TV

U dvije dekade emitiranja Nova TV je pokrenula brojne projekte, jedne manje, a druge više uspješne. Neki su nestali s programa i iz sjećanja gledatelja neviđenom brzinom, a drugi su se upisali u povijest te komercijalne televizije na njezinu putu prema tituli danas najuspješnije nacionalne TV postaje u Hrvatskoj. Iz tog televizijskog vremeplova izdvojili smo deset emisija i serija što su obilježile 20 godina postojanja Nove TV.

‘Provjereno’

Danas je iza ovog renomiranog istraživačkog magazina 13 sezona emitiranja i više od 500 emisija. Provjereno je startalo 5. rujna 2007., a prve dvije sezone vodila je Marija Miholjek, koju je zbog odlaska na porodiljni zamijenila Ivana Paradžiković. Privremeno je postalo stalno, jer Paradžiković je od tada zaštitno lice Provjerenog, a emisija je zasluženo počela nizati nagrade.

Dnevnik Nove TV

Već 11 godina Dnevnik Nove TV najgledanija je središnja informativna emisija u Hrvatskoj. U prvom kvartalu ove godine gledalo ga je, u prosjeku, 630 tisuća ljudi. Pod imenom Dnevnik Nove TV startao je 10. listopada 2005. (do tada se zvao 24 sata), a voditeljski par koji je vodio taj prvi Dnevnik bili su Marija Miholjek i Petar Pereža.

‘Larin izbor’

I danas “Larin izbor” nosi titulu najgledanije domaće serije Nove TV. U dvije sezone emitiranja, od 2011. do 2013., serija je postala apsolutni hit, a njezini glavni glumci, poput tada nepoznate Doris Pinčić, nevjerojatne zvijezde. Prvu sezonu pratilo je, u prosjeku, 930 tisuća gledatelja. Serija je prodana u više od 50 zemalja svijeta, a iz nje je proistekao film “Larin izbor: Izgubljeni princ”, koji je postao jedan od najgledanijih domaćih filmova.

‘Tvoje lice zvuči poznato’

Premda njihov “Supertalent” posljednjih nekoliko godina slovi kao najgledaniji zabavni spektakl u Hrvatskoj, najveći uspjeh, kad je riječ o show programu, Nova TV je postigla s “Tvoje lice zvuči poznato”. Prva sezona te emisije, koja je krenula 2014., s 25,6 posto prosječne gledanosti najgledaniji je show program Nove TV, a najgledanija pojedinačna emisija privukla je čak 1,226.467 gledatelja. Upravo se snima šesta sezona.

‘Masterchef’

Premda su u Hrvatskoj i prije postojali kulinarski showovi, ovaj je izazvao revoluciju na gastro sceni. Kuhari su preko noći postali zvijezde, dobar dio natjecatelja i sami su postali chefovi, a kuhanje je postalo “in”. Emitiranje je počelo 2011., prikazane su tri sezone showa i dvije sezone “Celebrity Masterchefa”. U prvom izdanju u žiriju su bili Tomislav Gretić, Mate Janković i Radovan Marčić.

‘Naša mala klinika’

Iako je nastala prema slovenskoj verziji, ova serija u kojoj glavne uloge imaju Rene Bitorajac, Igor Mešin, Enis Bešlagić, Ranko Zidarić, Dubravka Ostojić i dr. i danas slovi kao prvi hrvatski sitcom. S prikazivanjem je počela potkraj 2004., a snimljene su četiri sezone s ukupno 112 epizoda. Ujedno, to je bio prvi domaći dramski projekt koji je Nova TV imala na svom programu. Autor “Naše male klinike” je Branko Đurić Đuro.

‘Kud puklo da puklo’

Kada su programski šefovi odlučili dotadašnje uobičajene ljubavne priče, spletke i intrige, zamijeniti humoristično-dramskom serijom u udarnom terminu, definitivno su išli na rizik. No on im se, bez ikakve sumnje, isplatio, jer je “Kud puklo da puklo” autora Vlade Bulića i Mirne Miličić postao veliki hit. Ima dvije sezone, od kojih je prva s emititranjem krenula u jesen 2014., a i sada, u reprizi, serija izaziva golemo zanimanje.

‘Farma’

Najgledaniji reality na Novoj TV bila je četvrta sezona showa “Farma” emitirana 2015., koju je, u prosjeku, pratilo 632 tisuće ljudi. No za Novu je taj projekt označio prekretnicu već svojim prvim izdanjem 2008., jer je upravo zahvaljujući njemu počela bilježiti prve značajnije uspjehe u udarnom terminu kad je u pitanju zabavni program.

‘Želim život’

Već devet godina za redom Nova TV organizira humanitarni koncert “Želim život” kojim pomaže rad Zaklade Ane Rukavine. Od tog projekta stvorili su svojevrsni tradicionalni društveni događaj koji se svake godine u prosincu održava na središnjem zagrebačkom trgu, a nastupaju brojne estradne zvijezde. U višesatnom izravnom prijenosu svaki put prikupe milijunski iznos za Zakladu.

‘Red Carpet’

Iako je od ukidanja te showbiz emisije prošlo gotovo osam godina, osim one najmlađe generacije, vjerojatno svi se još dobro sjećaju “Red Carpeta” urednika Danijela Delalea. Taj kontroverzni magazin koji se počeo emitirati 2003. predstavio je i neke nove voditeljice. Znao je nerijetko zabezeknuti moraliste (npr. rubrika Gole vijesti) te je prezentirao i nepoznate osobe koje žele postati zvijezde i uspjeti u show biznisu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:06